Italiaanse auteur Dario Fo (Mistero Buffo) overleden

De Italiaanse Nobelprijswinnaar Dario Fo © REUTERS

De Italiaanse auteur en Nobelprijswinnaar Dario Fo is op 90-jarige leeftijd overleden.

De Italiaanse auteur Dario Fo is overleden in een ziekenhuis in Milaan. Daar was hij al twaalf dagen opgenomen met longproblemen. Dat melden verschillende Italiaanse media. Hij zal vooral de geschiedenis ingaan als een van de meest gespeelde theaterauteurs uit de recente geschiedenis. Daarnaast was hij acteur, zanger, componist, schilder en politicus.

Fo begon zijn carrière als acteur in satirische revues, gebaseerd op de comedia dell’arte. Toen al nam hij vooral de heersende klasse op de hak en nam hij het op voor de arbeidersklasse. Die lijn van de clown, grappig maar kritisch, trok hij zijn hele carrière door. Fo was een meester in subversief theater en werd ook een “politieke clown” genoemd. Zijn satire leverde hem in eigen land veel politieke vijanden op. Wereldwijd werd hij echter op handen gedragen.

Zijn internationale doorbraak kwam er in 1969 met Misterio Buffo, een epos waarin een onderdrukte, de nar, in opstand komt door de lach.

In Vlaanderen waren het vooral de uitvoeringen van Jan Decleir die Fo bekendmaakten bij het grote publiek. Samen met het collectief Internationale Nieuwe Scène bracht hij in 1972 een vooruitstrevende opvoering van Mistero Buffo. Decleir maakte ook furore met de solovoorstelling Het eerste mirakel van het kinneke Jezus uit De tijger en andere verhalen van Fo. Later trok hij jarenlang rond met Fo’s monologen onder de titel Obscene Fabels.

Op het toneel speelde Fo wellustige pausen, potsierlijke politici en buitengewoon welbespraakte dronkenlappen. Hij thematiseerde in zijn werken ook de maffia, de wapenindustrie en de milieuvervuiling. Fo stond zo’n 40 keer terecht wegens belediging van machthebbenden en werd meerdere keren van het podium afgevoerd.

Renzi: ‘Grote protagonist van het theater’

In 1997 werd Fo onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur, omdat hij ‘in navolging van middeleeuwse hofnarren de macht geselt en de waardigheid van de onderdrukten hoog houdt.’ De laatste jaren kwam Fo vooral in het nieuws met zijn politiek engagement. In 2006 deed hij nog een gooi naar het burgemeesterschap van Milaan, maar hij haalde het niet. Nog later zou hij een van de hoofdideologen worden van de Vijfsterrenbeweging, de politieke groep onder leiding van komiek Beppe Grillo.

‘Met Dario Fo verliest Italië een van de grote protagonisten van het theater, de cultuur en onze maatschappij’, reageerde Italiaans premier Matteo Renzi aan het persagentschap Agi. ‘Zijn satirische oeuvre, zijn scenische werk en artistieke activiteit op vele vlakken zijn groot Italiaans werelderfgoed.’

Dario Fo werd negentig jaar. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content