Interview Sander Vanderveeren, winnaar publieksprijs Focus Strip Award

Sander VDV, of de 26-jarige Sander Vanderveeren, komt uit Gent en wist de meeste publieksstemmen te verzamelen voor zijn inzending ‘Op Poten’.

“Ik was zeer verrast. Mijn broer had vrienden en familie blijkbaar allemaal per ongeluk op de oude site laten stemmen, dus ik dacht dat het kalf al lang verdronken was,” reageert de winnaar.

In ‘Op Poten’ gaat Vanderveeren aan de slag met het concept tekenwedstrijd en voorziet hij de Focus Strip Award dus van een meta-invulling. “De strip is deels gebaseerd op een wedstrijd waar ik in de lagere school aan heb meegedaan, maar het conflict errond is verzonnen. Ik heb het verhaal dan nog wat doorspekt met details uit mijn echte leven om het een zekere authenticiteit te geven,” legt Vanderveeren uit. “Ik probeerde vooral mijn eigen kleinzieligheid en jaloezie die gepaard gaan met een ‘creatieveling’ te zijn getrouw weer te geven.?Ik wou het ook over een tekenwedstrijd laten gaan omdat het dan minder willekeurig leek om zo’n triviaal verhaaltje in deze context te vertellen.”

Werkt u altijd autobiografisch?
Momenteel ben ik enkel aan het werken aan semi-autobiografisch materiaal, maar ik ben ook voortdurend bezig aan voorbereidingen voor volledig fictief werk waar ik maar niet aan geraak.

Hoe kwam u op het idee om mee te doen?
Ik volgde de wedstrijd twee jaar geleden al, maar achtte mezelf toen nog niet klaar om mee te doen.

Hoe bent u begonnen met striptekenen?
Als kind deed ik niet anders, maar in het middelbaar heb ik het wat laten verwateren. Aan de universiteit ben ik dan beginnen tekenen voor het Gentse studentenblad Schamper, vooral om likes te krijgen op Facebook. Eerst cartoons, en uiteindelijk mocht ik elke keer een hele pagina vullen.

Wat vindt u het leukste aspect aan het striptekenen?
Het verhaal bedenken en de structuur uitboksen is het plezantste, want dan voel ik mij slim en getalenteerd. Eens ik de dialogen echt moet beginnen uitschrijven en potlood op papier moet zetten, slaan de twijfel en wanhoop toe en probeer ik er vrede mee te nemen dat ik er nooit ergens mee ga geraken. Ook inkleuren is vooral prutswerk, maar eens ik een pagina afheb, kan ik er meestal toch een uurtje zeer tevreden over zijn. Aan de commentaar van vrienden kan ik ook altijd m’n hart ophalen.

Wat zijn uw toekomstplannen?
Ik blijf tekenen voor Schamper en ik ga wat meer materiaal online beginnen zetten. Ooit een album kunnen uitbrengen, zou natuurlijk zeer leuk zijn, maar ik wil eerst m’n stiel wat meer ontwikkelen. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content