Interview Judey, winnaar juryprijs Focus Strip Award

Judey, alias de 22-jarige Luikenaar Thomas Vermeire, overtuigde de jury met zijn strip‘Beautiful Freak’, die de klassieker van Eels als uitgangspunt heeft.

“Ik ben vetrokken van het idee van de ontdekking van een muziekalbum, de eerste luisterbeurt en de eerste indrukken,” legt Vermeire uit. Hij reageert verrast op zijn overwinning. “Toen ik aankwam, zag ik op de expo alle inzendingen van de andere deelnemers en stelde ik vast dat mijn inzending een heel andere stijl had. Maar misschien is dat wel wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven,” redeneert Vermeire. “De andere deelnemers waren heel cool, ze zijn me achteraf ook komen feliciteren, wat natuurlijk altijd plezier doet.”

In uw overwinningsspeech bedankt u Philippe Sadzot.

Hij is de man die mij heeft aangeraden om deel te nemen aan deze wedstrijd. Sadzot was mijn prof striptekenen in Saint-Luc te Luik, en hij heeft mij de basis bijgebracht van al wat ik nu weet over de strip en striptekenen. Ik hou veel van zijn stijl en zijn manier van vertellen. Naast mijn professor, was hij dus ook een bron van inspiratie.

‘Beautiful Freak’ is een autobiografische vertelling. Werkt u altijd autobiografisch? In tegendeel, het is de eerste keer dat ik me aan deze oefening waag. Ik heb behoorlijk wat autobiografische strips gelezen, en ik dacht dat deze wedstrijd een goede gelegenheid was om me er zelf ook eens aan te wagen.

Vertrekkend vanuit dat autobiografisch kader heb ik een andere passie willen belichten, namelijk de muziek, iets wat heel belangrijk is in mijn leven. Daarom heb ik er specifiek voor gekozen om rond ‘Beautiful Freak’ van Eels te werken, een album dat ik echt koester. De meerderheid van autobiografische strips bevat heel vaak trieste elementen over het leven van de auteur, en ik heb eerder het omgekeerde willen doen.

Wat is het leukste aspect aan het maken van een strip? Het leukte moment is wanneer je een beginidee vindt en dat je je vanaf daar kan storten op het bedenken van de verschillende scenes. Wanneer je een universum creëert en je idee vorm krijgt. Een ander aspect waar ik wel van hou is wanneer alles klaar is en je het resultaat aan iemand laat lezen en zijn of haar reactie ziet: er is gewoonweg niets dankbaarder dan iemand aan het lachen kunnen brengen met je creatie.

Wat zijn uw toekomstplannen?

Ik hoop dat mijn publicatie in Focus me een beetje zal helpen aan naambekendheid, dat ik opval in de stripwereld. Mijn doel is om een volledig album te kunnen uitbrengen. Daarnaast spreekt animatie mij ook wel aan. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content