Hof van Beroep: ‘Kuifje in Congo’ is niet racistisch

Het Hof van Beroep in Brussel oordeelt dat ‘Kuifje in Congo’ van auteur Hergé niet racistisch is. Het stripalbum moet dus niet uit de verkoop worden gehaald.

De strip “Kuifje in Congo” van Hergé is niet racistisch, zo stelt het Hof van Beroep in Brussel. Daarmee bevestigt het Hof het oordeel van de rechter in eerste aanleg uit 2011.

“Het stripalbum moet dus niet uit de verkoop worden gehaald”, zegt advocaat Alain Berenboom, raadsman van uitgeverij Casterman. De Franse organisatie Le Conseil Représentatif des Associations Noires (Cran) en de Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo hadden een klacht ingediend tegen wat ze noemden de “racistische strekking” van “Kuifje in Congo”. Ze vroegen uitgeverij Casterman en rechtenhouder Moulinsart nv om te stoppen met de verkoop en verspreiding van de strip.

Omdat ze ongelijk kregen in eerste aanleg, gingen Le Cran en Mbutu Mondondo in beroep. Maar het Hof van Beroep volgt de rechter in eerste aanleg en oordeelt dat er in hoofde van auteur Hergé geen enkele doelbewuste wil aanwezig was om racistische, kwetsende of vernederende ideeën te spuien ten aanzien van de Congolezen en dat er bij de auteur ook geen bedoeling was om bij de lezers gevoelens van haat of discriminatie te propageren.

“Hergé heeft een fictiewerk willen maken met als enig doel zijn lezers wat ontspanning te bezorgen. Hij maakt daarbij gebruik van openhartige en joviale humor”, stelt het Hof van Beroep. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content