Hier beleef je de geschiedenis in stripvorm

© Abdijen en st

De manier waarop kleding, historische gebeurtenissen of gebouwen worden weergegeven in historische strips draagt bij aan de visualisatie van het verleden. Dat weet ook het Abdijmuseum Ten Duinen, waar je in een historische wereld kan duiken met de tentoonstelling ‘Abdijen en strips, verhalen in beeld’.

De scenaristen en striptekenaars die hier tentoongesteld worden, geven in hun werken een kijk in de in de middeleeuwse abdijen en het dagelijks leven binnen de historische abdijmuren. Maar klopt die representatie wel als we ze vergelijken met de voorwerpen en documentatie waarover het Abdijmuseum beschikt? Dat is de hamvraag waarop de tentoonstelling een antwoord zoekt.

“De manier waarop objecten in historische verhalen worden voorgesteld, is heel fascinerend voor ons. Verrassend daarbij is de exactheid die sommige tekenaars aan de dag leggen bij het afbeelden van stukken, terwijl anderen dan weer kiezen voor een leuk heldenverhaal en de historische achtergrond minder belangrijk achten.”

Dirk Vanclooster, directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen

Hier beleef je de geschiedenis in stripvorm
© Abdijen en strips

Het museum toont de strips en is daarbij op zoek gegaan naar de gebruiksobjecten die in de albums staan. Deze dynamische wisselwerking tussen stripverhalen en de museumstukken biedt de bezoeker een unieke kijk in het verleden.

Speciale editie

Een expo van historische strips is natuurlijk niet compleet zonder het oeuvre van Willy Vandersteen. De drie Rode Ridderstrips waarin de Duinenabdij een belangrijke rol speelt (‘de Duinenabdij’, ‘de Geheimen van Sint-Idesbald’ en ‘de Dodecaëder’) zijn gebundeld en opnieuw uitgegeven. Als extraatje is er een katern gewijd aan Ten Duinen. De strip is te koop in de museumshop of in de betere stripwinkel. Of natuurlijk na een bezoek aan het Abdijmuseum, waarna je alles weet over de historische stripverhalen.

De expo opent op 22 mei de deuren. Meer informatie vind je op de site van het Abdijmuseum Ten Duinen

(MvdW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content