Het Smelt van Lize Spit wint De Bronzen Uil 2016

© .

Ter afsluiting van het literair festival Het Betere Boek, reikte het Willemsfonds De Bronzen Uil 2016 uit aan Het Smelt (Das Mag) van Lize Spit. Deze prijs van 5.000 euro en een bronzen beeld gaat jaarlijks naar het beste Nederlandstalige literaire debuut.

De vijf andere genomineerden voor De Bronzen Uil waren Yvon Né met Het scheve meisje (De Geus), Hagar Peeters met Malva (De Bezige Bij), Filip Rogiers met Verman je (Polis), Koen Sels met Generator (Het Balanseer), Carly Wijs met Het twijfelexperiment (AmboIAnthos).

De jury, onder leiding van Jos Geysels en verder bestaande uit Nadia Dala, Sylvain Peeters, Lies Steppe, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke was onder de indruk van de literaire kwaliteiten van de shortlist en van het stilistisch vakmanschap en de poëtische taal van de auteurs. Na zorgvuldige beraadslaging en bedachtzame discussie, koos de jury uiteindelijk voor “een vlijmscherp, rauw, en ook subtiel geschreven relaas. Het perfect opgebouwde verhaal wordt met grote discipline uitgewerkt en zorgvuldig gedoseerd ontrafeld. De auteur neemt de lezer mee in een reis waarin een wreed verleden het heden hopeloos determineert. De mengeling van wraakzucht en tederheid, van harde afrekening en zacht mededogen” overtuigde de jury om De Bronzen Uil 2016 toe te kennen aan Het Smelt van Lize Spit. Die werd dit jaar uitgereikt door Vlaams cultuurminister Sven Gatz.

Ook publieksprijs

Daarnaast is ook de Publieksprijs De Bronzen Uil uitgereikt. Deze prijs gaat naar de genomineerde debuutauteur die de meeste stemmen van bezoekers, zowel online als op de dag zelf, achter haar naam krijgt. Ook hier sleepte Lize Spit de prijs in de wacht.

De zesde editie van Het Betere Boek was een succes. De bezoekers genoten van de nieuwe formule: een Duitse editie van het literair festival, waarbij Berlijn en de Frankfurter Buchmesse centraal stonden.

Curator Els Snick nodigde een dertigtal gasten uit, elk met een eigen link met Duitsland: auteurs (Piet de Moor, Yves Petry, Peter Terrin,…), toonaangevende literaire vertalers (Anne Folkertsma, Jan Gielkens, Inge Arteel), dichters (Geert van Istendael, Els Moors,…), auteurs van kinder- en jeugdliteratuur (Gerda Dendooven, Aline Sax,…) en van reisgidsen (Erwin De Decker): ze waren vandaag allemaal terug te vinden op de podia van Het Betere Boek in Gent.

Volgend jaar vindt Het Betere Boek plaats op zaterdag 14 oktober 2017.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content