Herr Seele en Kamagurka winnen met Cowboy Henk erfgoedprijs in Angoulême

© Belga

Herr Seele en Kamagurka hebben op het stripfestival van Angoulême, de ‘Prix du patrimoine’ gewonnen met Cowboy Henk. De prijs beloont de uitgave of heruitgave van een werk dat tot het erfgoed van de stripwereld behoort.

Het 41ste stripfestival van Angoulême is zondagavond afgesloten met de prijsuitreiking. Bill Watterson, de auteur van Casper en Hobbes, won de Grote Prijs. Herr Seele nam de erfgoedprijs in ontvangst voor een Franstalige best of van zijn gekuifde cowboy.

De erfgoedprijs (le Fauve d’Angoulême Prix du patrimoine) is een van de vijf albumprijzen die wordt uitgereikt door de jury onder voorzitterschap van de Grote Prijswinnaar van vorig jaar. Dit jaar was dat de naar Frankrijk uitgeweken Nederlander Willem. Herr Seele nam zijn prijs, die naast het oeuvre ook het voorbeeldige werk van zijn uitgever — het Brusselse FRMK — bekroont, zelf in ontvangst. Hij bespeelde het aanwezige publiek met het verhaal dat het zijn eerste prijs was sinds hij als kind een tekenwedstrijd won. De Franstalige Cowboy Henk is overigens niet alleen succesvol bij critici. Het boek is al aan zijn tweede druk toe en gesprekken met andere taalgebieden zijn ver gevorderd.

De Grote Prijs voor Bill Watterson kwam er na een grootse verkiezing bij alle professionele stripmakers. Na een eerste ronde kwamen er nog drie namen uit de bus: de Japanner Katsuhiro Otomo (van Akira), de Engelse scenarist Alan Moore (V voor Vendetta, Watchmen, From Hell) en de Amerikaanse stripauteur Bill Watterson. In de tweede ronde haalde Watterson het, hoewel hij sinds 1995 al geen strips meer maakt. Hij leidt een teruggetrokken leven, dus het is onwaarschijnlijk dat hij volgend jaar in Angoulême aanwezig zal zijn, wat normaal van de winnaar wordt verwacht.

De prijs voor het beste album ging naar Come prima van Alfred, bij ons vooral bekend van zijn Waarom Pierre dood moest. De speciale juryprijs werd gewonnen door The Property van Rutu Modan, dat binnenkort in het Nederlands verschijnt. Fuzz and Pluck van Ted Stearn kreeg de prijs voor de beste serie en My friend Dahmer (Derf Backderf) en Léviathan (Peter Blegvad) deelden de Prix Révélation. De publieksprijs ging zoals de laatste jaren gebruikelijk naar een maatschappelijk relevante strip: Mauvais genre van Chloé Cruchaudet over travestie in de vroege 20ste eeuw. Meer over de prijswinnaars in de Knack Focus van volgende week.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content