Hard times: Crisis in de collectie

‘Hard Times’ lijkt op het gelijknamige liedje van The Scabs: verdienstelijk geprobeerd, maar te gelikt en niet voldoende doorleefd.

Hard times *

Martin & Antunes

Dupuis (collectie Vrije Vlucht), 80 blz., €15,5

De crisis van 1929 in Amerika vormt de achtergrond voor Hard Times, het nieuwe boek in de prestigieuze collectie Vrije Vlucht, en dat is zeker geen slecht gekozen setting. Door het tijdsgewricht waarin we leven, dienen zich als vanzelf interessante parallellen en verschillen aan, waarmee Braziliaanse schrijver Wander Antunes en Spaanse tekenaar Jaime Martin hun voordeel hadden kunnen doen. Helaas is daar in het boek weinig van te merken.

Het hoofdpersonage is een afgestompte man die door zijn zoektocht naar werk niet kon beletten dat zijn vrouw zelfmoord pleegde. Door omstandigheden ontpopt hij zich nadien als een detective op zoek naar andermans verloren zoon. De grimmige verhalen stapelen zich op en het verhaal eindigt – hoe kan het anders – bitterzoet. Antunes laat zich vangen als een beginneling: omdat de situatie waarin zijn hoofdpersonage zich beweegt nogal ernstig is, lijken de gebeurtenissen in het boek niet schrijnend genoeg te kunnen zijn.

Zonder een zweem van geloofwaardigheid volgt de ene persoonlijke ramp op de andere, meer als een catalogus van calamiteiten dan als een waarschijnlijke opeenvolging van gebeurtenissen. Natuurlijk was er in 1929 geen sociaal vangnet, was de goegemeente racistisch en werd niet op een lynchpartij meer of minder gekeken. De bedoeling van een Vrije Vlucht-boek, ooit de HBO van de strip, moet echter verder gaan dan een inventaris van de rampen die een mens kan tegenkomen.

Martins illustratiestijl helpt niet echt. Met een scala grimassen en een netjes beperkt kleurenpalet met veel aardtonen verleen je geen echtheid aan een verhaal dat daar een gebrek aan heeft. Vergelijk het met de routineuze koortjes in de gelijknamige Scabsklassieker, die een professionele productie imiteren in plaats van organisch bij het lied te horen.

De strip Hard times getuigt duidelijk van de harde tijden voor de Vrije Vlucht-collectie. De laatste vijf jaar is er geen enkele nieuwe klassieker voortgekomen uit die serie met all time classics als Brieven uit de bar, De fotograaf of Blauwe rook. Alsof HBO zich na The Sopranos en The Wire zou verlagen tot Private Practice en Flikken.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content