Focus op Stripfestival van Angoulême

© bdangouleme.com

Donderdag is het 38ste Festival International de la Bande Dessinée in het Franse Angoulême van start gegaan. De Franstalige Belgen staan dit jaar speciaal in de belangstelling. Een voorbeschouwing.

Vandaag start het 38ste Festival International de la Bande Dessinée (27-30/1) in het Franse Angoulême. De Franstalige Belgen staan dit jaar speciaal in de belangstelling. En we mogen weer duimen voor een Vlaamse prijswinnaar voor de Fauves, zeg maar de strip-Oscars. Na acht nominaties in vijf jaar tijd komt het er uiteindelijk misschien van met Brecht Evens of Olivier Schrauwen.

De voorzitter van de jury is dit jaar Baru, alias Hervé Barulea. Zijn degelijke sociaal bewogen strips, zoals De woesteling of Vluchtweg naar de zon hebben zijn faam ook tot in onze contreien verspreid, maar visionair of vernieuwend zoals vorige voorzitters Trondheim, Blutch of Muñoz is hij niet. Op het eerste gezicht is zijn belangrijkste invloed op het programma een grote nadruk op rockmuziek. Niet alleen staat een grote tentoonstelling over de band tussen stripauteurs en hun favoriete muziek aangekondigd, maar ook de live geïllustreerde concerten zijn weer van de partij. Baru zelf illustreert mee op rockabilly van de band Heavy Trash.

Twee jaar geleden promoveerde Vlaanderen zichzelf tot gastland in Angoulême. Dit jaar volgen onze Franstalige landgenoten dat voorbeeld. In de thematentoonstelling die aan hun werk is gewijd, kiezen ze resoluut voor de artistieke en alternatieve strip die verschijnt bij kleine uitgevers zoals Frémok, Nos restes of L’employé du moi. Het elan van de Walen en Brusselaars wordt nog versterkt door het succes van Dominique Goblet, de Brusselse auteur van Net doen alsof is ook liegen. Zij kreeg de jaarlijkse prijs van de École Européenne Supérieure de l’Image, een oeuvreprijs die alleen de meest gerespecteerde auteurs te beurt valt. Bij die prijs hoort ook een solotentoonstelling. Als kers op de taart kreeg ze ook een nominatie te pakken voor de albumprijzen met haar recente boek Chronographie. Op zichzelf is dat al een buitengewone prestatie, want dat is geen klassieke strip met een duidelijk verhaal, maar een bundel wederzijdse portretten van Goblet en haar dochter Nikita Fossoul.

Zondagavond weet Goblet of ze na haar eerdere nominatie voor Net doen alsof is ook liegen nu toch een albumprijs mee naar huis mag nemen. Olivier Schrauwen is ook voor de tweede keer genomineerd, en dat voor zijn tweede boek De man die zijn baard liet groeien. Brecht Evens is er bij zijn eerste Franse vertaling al bij met Ergens waar je niet wil zijn. De nominaties bevestigen het internationale succes van de jonge Vlaamse strip. Een prijs zou verdiend zijn met deze twee boeken, die ook in een internationale context grenzen verleggen. Alles zal afhangen van de jury onder leiding van président Baru, die autonoom de prijzen toekent.

Meer Angoulême-nieuws mag u maandag op deze site verwachten. Dan maken we een balans van het festival op, met de belangrijkste prijswinnaars en evenementen.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content