Eerste deel boekenveiling De Slegte breekt potten

© Belga

Het eerste deel van de veiling met antiquarische boeken van De Slegte, voorheen een van de grootste boekhandels van Nederland en België, heeft maandagavond 40.000 euro opgebracht.

Het topstuk van de veiling, het dertig kilogram zware boek “Sumo”, bracht 6.500 euro op, aldus veilinghuis Catawiki. “Sumo”, een boek met 400 foto’s van fotograaf Helmut Newton, is het grootste en duurste boek dat ooit seriematig in productie is genomen.

Het is zo zwaar dat het boek een eigen tafeltje heeft dat speciaal door Philippe Starck is ontworpen. Daarnaast bracht het fotografieboek “Africa” van Leni Riefenstahl ruim 1.500 euro op, een eerste Nederlandse uitgave van “Grondig onderwys in het behandelen der viool” uit 1766 bijna 800 euro en ging een luxe-uitgave van de gedichten “Muziek voor de overtocht” van Stefan Hertmans onder de hamer voor 400 euro.

Spannende veiling Veilingmeester Job Kwakman was na afloop zeer tevreden met de opbrengst. “Het was een spannende veiling waarbij veel items meer opbrachten dan vooraf ingeschat. Het aanbod van De Slegte is bij veel verzamelaars zeer geliefd en dat kon je goed merken. Er waren zowel veel bieders uit Nederland als uit Vlaanderen.”

De Slegte werd in 2013 overgenomen door Polare maar die keten ging in 2014 failliet. De nieuwe eigenaren van De Slegte kochten de antiquarische boeken op, de meest bijzondere boeken laten ze nu veilen. In totaal zullen er 12 veilingen plaatsvinden via www.catawiki.be/deslegte. De volgende veiling start op 20 juni en loopt af op 29 en 30 juni. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content