De slimste strip ter wereld

Chris Ware geeft in zijn debuutboek een revolutionaire les stripvertelling. Zo wordt het levensverhaal van de zielige Jimmy Corrigan des te schrijnender.

Jimmy Corrigan, de slimste jongen ter wereld ****

Ware

Oog&Blik & De Bezige Bij, 380 blz., €34,9

Wie de belangrijkste strip van het laatste decennium niet heeft gelezen omdat hij zijn boeken liever in het Nederlands tot zich neemt, heeft nu geen enkel excuus meer. Jimmy Corrigan, de slimste jongen ter wereld is de langverwachte vertaling van het eerste lijvige verhaal van de Amerikaanse auteur Chris Ware. Sinds de gebundelde uitgave in 2000 viel het overal ter wereld in de prijzen en in Groot-Brittannië kaapte het zelfs een literaire debuutprijs weg, tot consternatie van letterkundige critici.

De uitgever heeft deze onmogelijk gewaande vertaling prachtig uitgevoerd. Dat mag gezegd, want in het verleden beging dezelfde uitgever onder tijdsdruk vaak redactieflaters. Het verwisselen van Noord- en Zuid-Korea op een landkaart bijvoorbeeld. Niets daarvan bij Jimmy Corrigan.

De thema’s van het boek onderscheiden Ware meteen van de rest van het stripgild: Jimmy is een zielige eenzame dertiger die zijn moeder over hem heen laat lopen. Op een dag neemt zijn vader, die hij nooit gekend heeft, contact met hem op. Parallel wordt een al even schrijnend verhaal verteld over de grootvader van Jimmy ten tijde van de eerste wereldtentoonstelling in Chicago in 1893.

De eenzaamheid, het gebrek aan zelfvertrouwen en de moeilijke verhouding met ouders komen extra pijnlijk over door Wares revolutionaire manier van vertellen – de laatste vier maanden heeft die bijvoorbeeld tot twee dikke wetenschappelijke bundels over zijn werk geleid. Ware vindt dat een strip niets te met film maken heeft en weigert de filmische sequensen en cadrages te gebruiken die veel van zijn collega’s cultiveren. Liever laat hij de grootte van de plaatjes radicaal variëren naargelang hun functie in het verhaal.

Soms wordt een plaatje verschillende keren bijna ongewijzigd herhaald en lijkt de tijd stil te staan. Op andere momenten onderbreekt hij de normale vertelling voor een van zijn kenmerkende diagrammen waarop met pijltjes en kleine uitsnijdingen een complex verhaal tot een pagina wordt herleid. De lezer kan van een decor ook zelfs een maquette maken op basis van een uitknippagina die Ware in zijn boek geïntegreerd heeft. Alleen al de zorgvuldig geplooide kaft is een meesterwerk van design en vertelling.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content