De papa van Pippi Langkous is geen ‘negerkoning’ meer

© GF

De vader van het ondeugende meisje Pippi Langkous zal niet langer een ‘negerkoning’ zijn, maar een ‘koning van de Stille Zuidzee’.

Pippi Langkous, het sterke, ondeugende meisje uit de boeken van Astrid Lindgren, wordt dit jaar zeventig. Karin Nyman, de dochter van de schrijfster wil dat de boeken mee evolueren met de tijd en daarom zal de vader van Pippi voortaan niet meer een “negerkoning” zijn, maar een “koning van de Stille Zuidzee”. Dat heeft Nyman, wier familie beschikt over de rechten van Lindgrens werk, aangekondigd.

In de originele boeken van Lindgren woont de papa van Pippi in de Stille Zuidzee, waar hij een negerkoning is. Aanhangers van politiek correcte literatuur ijveren al een tijdje voor een aanpassing, want ze vinden het woord “negerkoning” racistisch.

De discussie toont gelijkenissen met die van enkele jaren geleden in België: toen diende een Congolees een klacht in tegen de “racistische strekking” van “Kuifje in Afrika”. Uiteindelijk besliste het Brusselse hof van beroep dat de strip van Hergé niet racistisch is en dus niet uit de rekken gehaald moet worden.

Kwetsend

In de nieuwe editie van Pippi Langkous zal dus geen sprake meer zijn van een negerkoning. “We hebben het woord vervangen want het kwetst”, aldus Nyman. “Astrid zou nooit aanvaard hebben dat Pippi kinderen kwetst.”

Lindgren overleed in 2002, op 94-jarige leeftijd. Ze schreef drie boeken over Pippi, het eerste werd in Zweden gepubliceerd in 1945. De boeken werden later samengebracht in één volume en in 70 talen vertaald. Er werden ongeveer 60 miljoen exemplaren van verkocht.

Een fragment uit Pippi in Taka Tuka Land:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content