Breng uw stem uit voor de Groene Waterman Prijs
De Antwerpse kritische boekenhandel De Groene Waterman bekroont voor de achtste keer op rij een boek dat de mainstreamboekenmedia over het hoofd gezien hebben. U kunt meestemmen voor de publieksprijs.
Klassieke literaire prijzen lauweren meestal boeken die al vaak in de schijnwerpers gestaan hebben. De Groene Waterman Prijs heeft oog voor boeken die uit de boot vallen, maar wel inhoudelijk net dat tikkeltje meer bezitten. Het bekroonde boek moet in het voorbije jaar in het Nederlands verschenen zijn. Uit een shortlist van boeken kiest een jury én het publiek een winnaar. De jury bestaat dit jaar uit Edith Aerts, Iris Stroep en Katrien Merckx van De Groene Waterman en Kristien Bonneure (Cobra) en Jef Staes (Arenbergschouwburg).
Daarnaast kunt u uw stem uitbrengen voor een aparte publieksprijs en kans maken op één van de boeken uit de shortlist. Op 27 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Vorig jaar won ‘De forellenopera’ van Matthew Concon de Groene Watermanprijs.
Genomineerden
De eerste genomineerde is Denis Johnson met ‘Treindromen’. Denis Johnson vertelt in een pareltje van 100 pagina’s de lange levensloop van een eenzame dagloner, Robert Grainier, aan het begin van de twintigste eeuw.
De tweede kandidaat is Eric Min. In ‘De eeuw van Brussel’ schetst hij een wervelend portret van de Brusselse Gouden Eeuw. Van halfweg de negentiende eeuw tot de Grote Oorlog kreeg een nieuwe maatschappij vorm in Brussel.
De Indiase schrijver Pankaj Mishra is met ‘Op de ruïnes van het imperialisme’ de derde deelnemer. Hij onthult het ware en niet erg fraaie gezicht van de westerse koloniale onderdrukking in Azië.
De vierde genomineerde Spaanse auteur, Isaac Rosa, beschrijft in ‘De onzichtbare hand’ de mechanische routines van mensen aan de arbeid. Hij stelt de handelsrelatie in vraag die deze mensen aangaan met hun werkgevers.
‘Het verhaal van Chirbet Chiz’a’ van schrijver Smilansky Yizhar handelt over een groep jonge Israëlische soldaten die op missie vertrekt. Het boek verscheen voor het eerst in 1949 en is ondertussen uitgegroeid tot één van de hoogtepunten van de Hebreeuwse literatuur.
De voorlaatste nominatie gaat naar Moritz Von Uslar met zijn boek ‘Deutschboden’. Hij probeert aan de hand van participerende observatie, zoals hij het zelf noemt, op zoek te gaan naar het ware karakter van de Oost-Duitser achter het clichébeeld van de neonazi en de zuipschuit.
De laatste genomineerden zijn Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir. Zij schreven het boek ‘Schaarste’. De auteurs proberen de vragen “Waarom wachten drukbezette mensen vaak tot het laatste moment om een deadline te halen?”, “Waarom is armoede een vicieuze cirkel?”, “Waarom is het moeilijk te blijven weerstaan aan dat koekje wanneer we op dieet zijn?” te beantwoorden en met elkaar te verbinden aan de hand van verschillende experimenten. Ze baseren zich op principes uit de gedragswetenschappen en de economie. (AD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier