Brecht Evens charmeert Angoulême

Met ‘Ergens waar je niet wil zijn’ verzilverde striptekenaar Brecht Evens een Vlaamse nominatie in Angoulême. Evens won zondagavond heel toepasselijk de Prix de l’audace, de prijs voor de stoutmoedigheid, voor zijn ongewone boek.

Met Ergens waar je niet wil zijn, vertaald als Les noceurs, verzilverde Brecht Evens voor het eerst in meer dan vijftien jaar nog eens een Vlaamse nominatie in Angoulême. Evens won zondagavond heel toepasselijk de Prix de l’audace, de prijs voor de stoutmoedigheid, voor zijn ongewone boek.

Evens charmeerde tijdens de plechtige uitreiking in het theater van Angoulême het Franse publiek door de presentatoren uitbundig te kussen en daarna aan te kondigen dat hij zijn geplande terugtocht naar Brussel een dagje zou uitstellen om zich te gaan bezatten. Op zijn vraag of er misschien mensen in het publiek mee wilden gaan, kwamen zo veel bevestigende (vooral vrouwelijke) kreten dat hij prompt zijn telefoonnummer dicteerde.

De Franse Minister van Cultuur Frédéric Mitterrand kwam er later in de prijsuitreiking op terug, toen hij meldde dat hij misschien zijn trein zou missen en hij jammer genoeg Evens’ nummer nog niet had genoteerd.

Evens zet hiermee een onwaarschijnlijk parcours voort. Op zijn 24ste won hij onder andere al de belangrijkste Belgisch-Nederlandse stripprijs, De Willy Vandersteen-prijs, en nu één van de belangrijkste prijzen op het festival van Angoulême.

De rest van het palmares was een internationale mix, met opvallend veel beginnende en vrouwelijke winnaars. De Grote Prijs, de grootste oeuvreprijs in de stripwereld, ging eindelijk naar Art Spiegelman, die al sinds het verschijnen van Maus meer dan twintig jaar geleden regelmatig getipt werd. Beste boek van het jaar was volgens de jury – onder leiding van Grote Prijs van vorig jaar Baru -Cinq mille kilomètres par seconde van Italiaan Manuele Fior. Ook Gaza van de Maltese Amerikaan Joe Sacco, Asterios Polyp van Amerikaan David Mazzucchelli en Pluto van Japanner Naoki Urasawa wonnen belangrijke prijzen. De prijs voor de beste serie ging verrassend naar Er was eens van Fabie Nury en Sylvain Vallée. De publieksprijs werd toegekend aan Le bleu est une couleur chaude van Julie Maroh. De prijs voor revelatie van het jaar mochten de Oostenrijkse Ulli Lust (Trop n’est pas assez) en de Franse Elodie Durand (La parenthèse) delen. Besprekingen van enkele prijswinnaars staan in de Focus Knack van volgende week.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content