Boek ‘The Empty Trap’ van John D. MacDonald

The Empty Trap, de onversneden harboiled roman van de Amerikaanse auteur John D. MacDonald, behoort tot een van de literaire hoogtepunten in het genre.

John Dann MacDonald wordt in 1926 in Pennsylvania geboren. Na twaalf stielen en dertien ongelukken studeert MacDonald af, trouwt, en gaat in 1940 in dienst bij het Amerikaanse leger. Zijn carrière als schrijver start op het einde van de Tweede Wereldoorlog, wanneer hij – nog steeds in dienst – bij wijze van ontspanning een kortverhaal schrijft en naar huis stuurt. Echtgenote Dorothy Prentiss ruikt talent en stuurt het verhaal naar een aantal uitgevers. Bingo, want het kortverhaal wordt gepubliceerd en MacDonald zet zich als een bezetene aan het schrijven, waarbij hij in de jaren vijftig tot vier romans per jaar zal afleveren. The Brass Cupcake, zijn eerste thriller, wordt in 1950 in de Gold Medal-reeks uitgebracht. Voor private eye Travis McGee in de jaren zestig als hoofdpersonage in zijn romans opduikt, publiceert MacDonald in de jaren vijftig al gitzwarte literaire parels, waaronder The Executioners, dat later als Cape Fear verfilmd wordt.

Maar ook de onversneden harboiled roman The Empty Trap behoort tot een van de literaire hoogtepunten in het genre. In deze excellente noir-thriller gaat de jonge enthousiasteling Lloyd Westcott – een hotelmanager in dienst van de schimmige Harry Danton – niet alleen met de inhoud van de hotelkluis, maar ook met Sylvia, het jongere liefje van de gangster annex hotel- en casino-eigenaar aan de haal. A very bad idea indeed. Het kersverse koppeltje vlucht naar Mexico en houdt zich schuil in een miezerig hotel in Juarez. Ze worden snel door de huurmoordenaars van Danton ontdekt. Sylvia wordt verkracht en vakkundig gewurgd, Lloyd wordt al even vakkundig gefolterd (“Lloyd sat with his chin on his chest, the tears running out of his eyes, breathing hard, sobbing against the gag. He could smell the rich stink of his burned chest and belly, his burned feet. He knew he could never be the same person again”). Beiden worden in hun Pontiac in een ravijn gedumpt. Als bij wonder overleeft Lloyd de klap, wordt half dood gevonden door een toevallige passant, revalideert in een straatarm Mexicaans dorpje, en denkt aan niks anders dan wraak. Nadat enkele plastische chirurgische ingrepen keert Westcott terug naar Las Vegas en vermoordt hij de huurmoordenaars en zijn nemesis Danton.

John D. MacDonald schrijft in totaal bijna tachtig detective-romans waarvan er in totaal vijfenzeventig miljoen exemplaren van verkocht worden. In 1972 ontvangt hij de prestigieuze Grand Master Award van de Mystery Writers of America. MacDonald overlijdt in 1986 op zeventigjarige leeftijd en kan auteurs als Stephen King, Kurt Vonnegut, Ed McBain en Donald Westlake tot zijn onvoorwaardelijke fans rekenen.

Francis Weyns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content