Auteur en illustrator kinderboeken Maurice Sendak overleden

Maurice Sendak, een van de belangrijkste auteurs en illustrators van kinderboeken uit de twintigste eeuw, is op 83-jarige leeftijd overleden. Sendak was vooral bekend als auteur van ‘Where The Wild Things Are’.

Maurice Sendak overleed in het Amerikaanse Ridgefield, Conneticut aan de complicaties van een recente beroerte. Sendak was een geliefd en geprezen auteur van kinderboeken die vanaf de jaren ’60 verschillende generaties kinderen met zijn verhalen heeft geboeid. Het populairste was hij voor zijn geïllustreerde prentenboeken. Het meest gekende boek is zonder twijfel ‘Where The Wild Things Are’, dat in 2009 nog werd verfilmd door Spike Jonze.

Andere werken van Sendak die menig kinderhart sneller hebben doen slaan zijn ‘In the Night Kitchen’ (1970) , ‘Outside Over There’ (1981), ‘The Sign on Rosie’s Door’ (1960), ‘Higglety Pigglety Pop’ (1967) en ‘The Nutshell Library’ (1962). In september 2011 bracht hij nog het boek ‘Bumble-Ardy’ op de markt.

Ruige wereld

De boeken van Sendak werden gekleurd door zelfzekere en bazige hoofdpersonages, vaak aangevuld met verontrustende illustraties. Zijn verhalen waren vaak beladen met een breuk tussen ouders en kinderen. In zijn tekeningen kon hij zowel een zachtaardige, als ruige wereld portretteren. Zijn kinderverhalen waren zowel vreugdevol als pijnlijk melancholisch.

In 1964 kreeg Sendak de Caldecott Medal, zowat de Pulitzer Prize voor kinderboeken. Maurice Sendak werd 83 jaar oud. (JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content