Auteur en feministisch boegbeeld Nawal El-Saadawi (89) overleden

Nawal El-Saadawi © Belga

De Egyptische schrijfster Nawal El-Saadawi is op 89-jarige leeftijd overleden. De feministische auteur overleed volgens media in haar land zaterdag in een ziekenhuis na een kort ziekbed.

Veel boeken van El-Saadawi zijn in het Nederlands vertaald, zoals ‘De gesluierde Eva’, ‘God stierf bij de Nijl’ en ‘De val van de imam’.

Ze was niet alleen bekend van haar tientallen romans, maar ook vanwege haar politieke activisme. De gynaecologe en mensenrechtenactiviste schreef onder meer over de vrouwenonderdrukking in naam van de islam en andere religies. Ze streed tegen vrouwenbesnijdenis, die volgens haar in strijd is met de islam.

In de jaren 70 van de vorige eeuw werd ze ontslagen bij het ministerie van Volksgezondheid vanwege haar politieke activiteiten en haar boek ‘Women and sex’. In de jaren daarna richtte ze een feministische beweging op waarmee ze allerlei misstanden aan de kaak stelde. Na langdurige doodsbedreigingen van conservatieve moslims en tegenwerking van de overheid verhuisde ze in de de jaren 90 naar de Verenigde Staten, om na enkele jaren naar Egypte terug te keren. Haar voornemen om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap liet ze uiteindelijk vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content