Archief Annie M.G. Schmidt naar Letterkundig Museum in Den Haag

© Fiep Westendorp

Het privéarchief van schrijfster en dichteres Annie M.G. Schmidt (1911-1995) is in handen gekomen van het Letterkundig Museum in Den Haag. Het is geschonken door haar zoon, Flip van Duijn.

Hoogtepunten in de schenking zijn volgens het museum de circa 185 brieven die Schmidt aan haar moeder schreef en de tweezijdig bewaard gebleven briefwisseling met haar man Dick van Duijn (zowat 280 brieven). Ook uitgebreide correspondentie met vriendinnen en met impresario en theaterproducent John de Crane maken deel uit van het archief.

“Begenadigd brievenschrijfster”

Annie M.G. Schmidt is “een begenadigd brievenschrijfster”, zegt museumdirecteur Aad Meinderts. “Ze is in haar correspondentie even persoonlijk, oorspronkelijk en geestig als in haar literaire werk. Met name de brieven aan haar moeder, man en De Crane verdienen het integraal te worden gepubliceerd.”

Scripts, prijzen en andere schatten

Bij de stukken zitten verder onder meer de scripts voor de komische televisieserie “Ja zuster, nee zuster” uit de jaren zestig en de serie muzikale blijspelen “Pension Hommeles” uit de jaren vijftig en teksten van kindergedichten en toneelstukken.

Ook literaire prijzen maken deel uit van de aanwinst. De meest bijzondere daarvan is de internationale Hans Christian Andersenprijs, die Schmidt in 1988 uit handen van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren kreeg uitgereikt.

Tentoonstelling

In 2017 brengt het Kinderboekenmuseum, dat aan het Letterkundig Museum is gelieerd, een interactieve tentoonstelling over de leukste verhalen van Schmidt. Zij is beroemd geworden met kinderboeken als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content