Antwerpse Eilandfestival focust op literatuur, muziek en het goede leven

Thé Lau zal zijn laatste roman 'Juliette, een liefde in snapshots' voorstellen tijdens het Eilandfestival. © BELGA

De tweede editie van het Eilandfestival vindt plaats op 14 september op ’t Eilandje in Antwerpen. Onder andere Herman Brusselmans, Thé Lau, Ronald Giphart, Stefan Hertmans, Sam De Bruyn en The Surprised Surprises vrolijken die dag uw Autovrije Zondag op.

Op 14 september 2014 trekken we vanaf elf uur naar het Eilandfestival, een kunstenfestival op ’t Eilandje, met accenten op literatuur, muziek en het goede leven. Het Eilandfestival wordt georganiseerd door Eiland vzw, bestierd door Luc van Hove (Zanzibar), Tom Le Clef (Felixpakhuis) en Luc Coorevits (Behoud de Begeerte).

Thé Lau, Philipp Blom, Herman Brusselmans, Teju Cole, Eddy et les Vedettes, Anna Enquist, Alano Gruarin Trio, Stefan Hertmans, Leki, Jan Leyers, Paul Mennes, Leonard Nolens, Tim Parks, The Surprised Surprises, Maud Vanhauwaert & Sam De Bruyn, Dimitri Verhulst, Marijke Boon en Joost Zwagerman prijken naast vele anderen op de affiche.

Cultuur opsnuiven rond het Willem- en Bonapartedok

De deelnemende locaties bevinden zich op een steenworp van elkaar en vormen een parcours rond het Willem- en Bonapartedok. Voor een fikse portie literatuur, muziek en ‘het goede leven’ kan u terecht in LaRiva, de Letterenboot, de Noorse Zeemanskerk, Het Bos, het FelixPakhuis, TimeCircus en het Red Star Line Museum. Bij de locaties van het Eilandfestival horen ook twee gratis buitenpodia aan Godefriduskaai en in een hangar aan de Napoleonkaai. En aangezien festival is uiteraard niet compleet is zonder feestgejoel in de straten, werden er ook randactiviteiten, straatanimatie en drank- en eetstandjes voorzien.

Gevestigde waarden en jonge leeuwen Het programma van het kunstenfestival stelt debuten voor van nieuwkomers en nieuwe boeken van gevestigde literaire figuren. Verder staan er verschillende literaire programma’s en muzikale optredens op het programma. Er wordt bovendien ook aandacht geschonken aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de tentoonstelling ‘Heilige boeken, heilige plaatsen’ in het MAS, die op 19 september voor het grote publiek haar deuren opent.

Aanraders op het programma

Van 13.00u tot 19.00u trekt Marijke Boon erop uit met haar marktkraamwagen vol ‘songs & sights’. In haar wagen bevinden zich accordeons en schilderijen die speciaal voor haar werden gemaakt. Bij al haar liederen hoort een schilderij en de toeschouwer mag aangeven welk lied hij wil zien. Ondergetekende heeft in het verleden al mogen proeven van het talent van de jolige Marijke Boon en kan deze Nederlandse cabaretière vol overtuiging aanbevelen.

Om 14.00u houden we halt bij Thé Lau, die onlangs zijn laatste concerten afrondde met The Scene. Juliette, een liefde in snapshots, zijn nieuwe en laatste roman, wordt voorgesteld aan de hand van een interview met Jan Leyers.

Wie houdt van poëzie en zichzelf doet er goed aan Ellen Deckwitz tegen het lijf te lopen. Vertel uw verhaal aan haar en zij schrijft terplekke een persoonlijk gedicht uit, dat u meteen mee naar huis krijgt.

Voor de liefhebbers van woordenkunstenaars raden we het BK Poetry Slam aan om 15.00u. stadsdichter Stijn Vranken leidt de wedstrijd in goede banen en ook de toeschouwer mag mee kiezen wie naar de volgende ronde mag.

Om 15.30u vertelt Ronald Giphart over De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen, bundeling verhalen over die ‘moeilijke jaren’.

Om 20.00u kan u gaan kijken naar The Surprised Surprises, een nieuwe Antwerpse band met Gregory Frateur (Dez Mona), Tijs Delbeke (Sir Yes Sir, Roosbeef, dEUS), Bram Van Moorhem (The Golden Glows) en Frederik Meulyzer. Niet te missen dus.

Herbeleef de editie van het Eilandfestival 2013 hieronder. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content