Angoulême: Nederlandse cartoonist Willem wint Grote Prijs

Bernard Willem Holtrop is de eerste Nederlandstalige winnaar van de Grote Prijs van Angoulême. Hij verwierf bekendheid door zijn bijtende cartoons in tijdschriften en het dagblad Libération.

Ook al is Willem de eerste Nederlandstalige winnaar van de Grote Prijs van de stad Angoulême in de veertig jaar festival, toch kennen slechts weinige Vlamingen of Nederlanders zijn werk. De man is ondertussen dan ook Franser dan veel Fransen.

Bernard Willem Holtrop alias Willem (71) was als tekenaar actief in de Nederlandse provo- en hippiebeweging van de jaren zestig van de vorige eeuw. Verschillende van zijn publicaties werden door de Nederlandse justitie in beslag genomen. Hij verhuisde naar Parijs, waar hij nog steeds woont met zijn Noorse partner. Ondanks de noordelijke afkomst van het paar, groeide Willem uit tot een van de iconen van de Franse pers.

Hij verwierf bekendheid door zijn bijtende cartoons in linkse satirische tijdschriften en de krant Libération. Zelf zegt hij over zijn cartoons dat ze vol taalfouten stonden, maar dat die voor de redactie van zijn krant juist een deel van de charme ervan uitmaakten. Willem schopte de Fransen een radicaal politiek geweten en wordt om zijn houding en zijn harde humor op handen gedragen.

In het Franse stripmilieu wordt zijn werk niet alleen geapprecieerd om de humor, maar ook om de losse, karikaturale penseelstijl. Zijn cartoons en sporadisch stripwerk hebben onder andere een onderdak gevonden bij de gerespecteerde kleine uitgeverij Cornélius, die ook het werk van Daniel Clowes en Robert Crumb in het Frans uitgeeft. Van zijn indrukwekkend oeuvre is slechts een klein deel in het Nederlands gepubliceerd. Het laatste boek in zijn moedertaal was de reisstrip Op stap met de razende reporter (2002). Willem kreeg ooit ook een forum in Raw, het legendarische tijdschrift van Art Spiegelman.

Met Willem heeft de Académie des Grand Prix, de vergadering van de vroegere prijswinnaars, een artists’ artist bekroond, maar ook de meest Franse keuze op de shortlist van vijf namen die uit de voorbereidende stemming bij alle in Angoulême aanwezige stripauteurs tevoorschijn kwam. Naast Willem kon de Académie kiezen uit Akira Toriyama (Dragonball, opgevist voor een speciale prijs voor de 40ste editie), Katsuhiro Otomo (Akira), Chris Ware (Building Stories) en .Alan Moore (From Hell, V for Vendetta).

Lewis Trondheim is een van de jongste leden van de Académie en niet op zijn mondje gevallen. Zijn reactie op Twitter sprak boekdelen. Enerzijds sprak hij zijn goedkeuring uit over de bekroning van Willem, anderzijds liet hij weten dat “de meerderheid van de Académie heeft gestemd voor de enige auteur die ze kenden op de shortlist”.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content