Alle meisjes aan de macht: enkel boeken geschreven door vrouwen in 2018?
Kamila Shamsie vroeg erom in The Guardian: een ‘Year of Publishing Women’. Uitgeverij And Other Stories antwoordde, en aanvaardde de uitdaging om in 2018 enkel boeken te publiceren die door vrouwen geschreven zijn.
“Waarom maken we van 2018 geen jaar waarin er enkel vrouwelijke auteurs gepubliceerd worden?” Die vraag stelde schrijfster Kamila Shamsie zich op 5 juni in haar opiniestuk in The Guardian. “Want 2018 is toch de honderdste verjaardag van het vrouwenstemrecht in het Verenigd Koninkrijk”. Nog geen week later kreeg de Brits-Pakistaanse reactie op haar vraag, van de kleine uitgeverij And Other Stories: “Dat moet wel lukken”.
Kritiek
Shamsie haalde in haar commentaar hard uit naar de gehele literaire sector. “Slechts minder dan 40% procent van de boeken die het laatste jaar ingezonden werden voor de Booker Prize, waren geschreven door een vrouw. Veel van de boeken die op zulke wedstrijden dan daadwerkelijk een prijs winnen, gaan daarbovenop over mannelijke personages. En mannelijke schrijvers en recensenten krijgen ook nog eens meer plaats en meer aandacht in de media. Mensen die dus nog steeds niet geloven in het genderprobleem, moeten dan wel vinden dat mannen gewoonweg beter kunnen schrijven dan vrouwen.”
En dat deed nadenken. “We zijn er al een tijdje van op de hoogte dat we inderdaad meer titels door mannen publiceren dan door vrouwen”, zei Stefan Tobler van And Other Stories, een kleine uitgeverij die jaarlijks tien tot twaalf nieuwe boeken uitbrengt. “We hebben een uiteenlopend team – al onze redacteurs zijn vrouwen – en toch komen er meer mannen dan vrouwen over onze publicatiegrens.”
“Diep graven”
Daarom schuift het redactionele team, waaronder Stefan Tobler en collega Sophie Lewis, de uitgave van ‘mannelijke’ boeken voor 2018 op naar de volgende jaren. “We zullen dat jaar dan wel iets dieper graven, zodat we ons aanbod volledig vrouwelijk kunnen maken en toch niet moeten inboeten aan kwaliteit”, weidt Lewis uit.
“Daarnaast is het ons niet alleen te doen om het geslacht van de gepubliceerde schrijvers, maar we willen ook het selectie-, promotie- en productieproces onder de loep nemen. Met andere woorden: alles wat er gebeurt tussen het moment dat er een boek besteld wordt tot het ogenblik dat het op iemands nachtkastje belandt. Wij willen onderzoeken waarom vrouwelijk schrijven het ‘arme neefje’ is in de literatuur.”
Potentiële ommezwaai?
Hoewel ze bij And Other Stories hopen dat hun initiatief de aanzet zal geven voor anderen om hetzelfde te doen en misschien zelfs zal zorgen voor een grotere ommezwaai binnen het literaire circuit, het lijkt eerder onwaarschijnlijk volgens literaire agent Clare Alexander.
“Wat Kamila Shamsie doet, is bewonderenswaardig. Door doelbewust te provoceren zet ze anderen aan tot nadenken, al vrees ik dat de grotere uitgeverijen het voorbeeld van And Other Stories niet zullen volgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier