40 jaar Stripfestival van Angoulême

Het grootste stripfestival van Europa viert dit jaar zijn 40ste verjaardag en dat is te merken. Een vooruitblik.

Eind januari 1974 organiseerde een klein clubje stripliefhebbers voor het eerst een festival in het Zuid-Franse stadje Angoulême. 2013 is dus de veertigste editie. Ondertussen is het festival een referentie in de hele wereld, een combinatie van een commercieel en een artistiek festival dat elk jaar weer 200.000 betalende bezoekers en duizenden professionals lokt voor tentoonstellingen, boekenbeurzen, signeersessies en evenementen.

Het festival wou duidelijk de kaart van het grote publiek trekken voor deze feesteditie. Zo wordt er een grote tentoonstelling gewijd aan Asterix en Obelix. Dat is bijzonder, want Albert Uderzo en de festivaldirectie hebben lange tijd op voet van oorlog geleefd. Populariteit werd in de beginjaren van het festival nogal meewarig bekeken en Uderzo staat ook niet bekend als een klein ego. Een eerste poging tot goedmaking kwam er in 1999, toen Uderzo een speciale Prix millénaire kreeg, om te compenseren dat hij na 25 jaar festival de Grand Prix, de hoogste striponderscheiding in Europa, nog niet had gekregen.

Uderzo reageerde tevreden, zonder zijn jarenlange rancune helemaal op te bergen. Ondertussen zijn de plooien helemaal gladgestreken, zodat dit jaar de grootste expositie Asterix en Obelix in de schijnwerpers zal zetten. Het moment is goed gekozen, want Uderzo heeft zijn tekenpen definitief aan de maretak gehangen. De volgende Asterix wordt getekend door Didier Conrad, bekend van De onnoembaren en Witte tijgerin.

Andere populaire striphelden die dit jaar veel plaats opeisen, zijn Mickey Mouse en Donald Duck. De Disneystrips zijn in Frankrijk nog steeds erg populair. Naast een tentoonstelling heeft het festival het ook voor elkaar gekregen dat Don Rosa, de bekendste tekenaar van de verhalen met Dagobert Duck na icoon Carl Barks, naar Zuid-Frankrijk afzakt.

De artistieke strip blijft dit jaar wat meer in de kou staan, al kan La boîte à Gand, de tentoonstelling die georganiseerd wordt door het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat beeld misschien bijstellen.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content