Hij geeft deze zomer amper concerten, maar Novastar-frontman Joost Zweegers heeft het druk-druk-druk. Met zijn vorige cd te hermixen in New York, bijvoorbeeld. En – alwéér – nieuwe muzikanten zoeken.

Heel de Belgische muziekscene draait proefrondjes in de aanloop naar de festivalzomer, houdt try-outs hier, releaseparty’s daar, en print setlists voor elk podium tussen de Westhoek en Kiewit. En Novastar? De band van Joost Zweegers speelt drie concerten (Werchter Classic, Dranouter en Neerpelt), en het Blue Note Festival presenteert Zweegers Sings Chet Baker, waar hij wordt geruggensteund door de crème van de Belgische jazz. That’s it.

Zweegers heeft andere besognes. Platenmaatschappij EMI bombardeerde hem tot ‘Europese prioriteit’, en dat heeft zo zijn gevolgen. De single Never Back Down uit de tweede Novastar-cd Another Lonely Soul belandde zowaar op de mengtafel van Michael Brauer, de man die achter de knoppen zat bij Athletes Tourist en Coldplays X&Y. En kijk, vandaag zit Zweegers in de EMI-studio’s in New York. ‘Brauer was heel enthousiast over Never Back Down en stelde voor om er een nieuwe mix van te maken. Die klonk ontzettend goed en het klikte tussen ons, dus hebben we besloten om de hele plaat te hermixen’, aldus Zweegers. Hij zal net op tijd terug in België zijn om op Werchter te spelen.

De nieuwe mix wordt de voorbode van een Europees offensief. ‘We brengen in het najaar de vorige twee cd’s, Novastar en Another Lonely Soul, in het buitenland uit’, zegt Sam Sisk, Product Manager Local Repertoire bij EMI Belgium. ‘We concentreren ons op Europa, later gaat het misschien richting Oosten.’ De operatie wordt ondersteund door EMI UK. Sisk: ‘Er zijn releases die vanzelfsprekend meteen wereldwijd promo krijgen, genre Coldplay, Kylie Minogue en Gorillaz. Voor Novastar schakelen we nu in een hogere versnelling. Nog los van opnames zullen we ook voor de clips en het artwork nauw samenwerken met onze vestigingen in Londen en Parijs. Nog voordat Joost bij EMI tekende (nadat zijn contract bij Warner niet werd verlengd, nvdr), had EMI België bij de hoofdzetel in Londen zijn zaak bepleit. Op die manier konden we hem stevige beloften doen die we meteen hard konden maken.’ Volgens Sisk moet het van de hoogdagen van Soulsister en Vaya con Dios zijn geweest dat een Belgische EMI-artiest het label ‘Europese prioriteit’ opgeplakt kreeg.

Die Europese relance, inclusief een serie concerten, zou in september moeten beginnen. Zweegers heeft echter één probleem: hij ziet de helft van zijn band vertrekken. Gitarist Rodrigo Fuentealba en drummer Karel De Backer stappen niet mee in de nieuwe plannen. ‘Joost is heel open geweest’, zegt Fuentealba. ‘Hij zei: ofwel ga je mee, en wie weet wat er allemaal kan gebeuren; ofwel beslis je op tijd om te passen. Misschien zouden we twee concerten per maand spelen, misschien twintig. Als muzikant die van zijn vak moet leven, kan ik me dat niet veroorloven. Bovendien komen die boekingen pas laat op het seizoen binnen. Op die manier kan ik geen werk aannemen bij mijn andere bands, Fifty Foot Combo en Gabriel Rios. Aangezien ik langer bij Gaby speel – Joost is hem na een optreden ooit komen vragen of hij mij mocht lenen – speelt loyauteit ook een rol. Maar ik neem deze beslissing met pijn in het hart, hoor. Novastar blijft een heel straffe liveband.’ Voor De Backer is de situatie niet anders. Hij kiest voor werk bij Gabriel Rios en Flip Kowlier.

Door Bart Cornand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content