Johan Åkerlund, Johan Renck, Amir Chamdin, Joakim Ahlund, Adam Berg, Jhoan Camitz (zaliger), Urban Ström, Traktor, Stylewar: u heeft geen flauw idee wie zij zijn. j i g s a w c i r c u s, de kersverse Gentse non-profit-organisatie die volgend jaar van 11 tot 18 februari met de steun van dit blad, Diesel en Culture Club het eerste internationale videoclipfestival op dit continent organiseert (www.jigsawcircus.com), vertelt het u. Het zijn makers van video- en reclameclips én het zijn allemaal Zweden. Onder de noorderlingen die net de euro hebben afgezworen, bevinden zich inderdaad al een jaar of tien de dames en heren die de look van promos en commercials van ’s werelds voornaamste muzieksterren en multinationals – is er een verschil? – verzorgen.

Åkerlund, Renck (alias Stakka Bo) en collectief Traktor (met meer dan 300 commercials achter de kiezen) hebben voor Madonna gewerkt, Miss Music Video Herself. Een man als Jhoan Camitz was anno 2000 degene die de reclamecampagne van zowat elk sport- en luxeproduct een nieuw wereldwijd elan gaf (tot een stuurloze terreinwagen met een doodgeschoten bendelid aan het wiel hem in New York op het trottoir overhoopreed). En Stylewar is zowat het meest opwindende animatievideocollectief in het universum! Zegt ú, zegt u.

Maar oordeel zelf op 16 oktober op het Filmfestival. Om 14.30 uur krijgt u in Kinepolis onder de noemer Swell een selectie van Zwedens mooiste en nauwelijks op onze zenders vertoonde clips te zien (excellent beeld, excellent geluid). Daarna zal hopelijk een drietal Noormannen (onder voorbehoud: Åkerlund, Renck, Chamdin of een Stylewar-lid) met een drietal Belgen (waaronder Tom Barman & Renaat Lambeets) een videocliptreffen houden in het festivalcafé. Om 18.00 uur wordt u onder de vlag Bitching weer Kinepolis ingejaagd om de god der vikings te beoordelen: Johan Åkerlund, die eigenhandig een selectie van zijn werk voor u samenstelde (u kent vast wel Smack My Bitch Up van The Prodigy, zowat de meest ophefmakende en gecensureerde clip aller tijden). De man is hotter than hot, want hij gaat voor David Fight Club Fincher de skateboardfilm Lords of Dogtown draaien, naar een script van Roger Rules of Attraction Avary! U krijgt nog even tijd voor een hap voor u iets na negenen in het festivalcafé een uitstekende docu over Åkerlund kunt bekijken van j i g s a w c i r c u s‘ Schotse vrienden Blackwatch TV en Mirrorball. En als kers op de taart is er om 22.30 uur in Kinepolis Åkerlunds debuutfilm Spun, een boosaardige (anti)drugstrip met Mickey Rourke als metamfetaminekok. Daarna is er nog een heuse audiovisualizer party in Charlatan (Vlasmarkt Gent), waar enkel met kronen kan worden betaald en als het even meezit de Zweden achter de decks staan! U wilt het niet geloven, maar dit is veruit de coolste dag van het festival, en via een combiticket van 10 euro – jawel, een tientje voor 6 maal show – zelfs veruit de goedkoopste!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content