Net afgestudeerd en hij toert al met het veelgeprezen FC Bergman door Nederland, langs Theater aan Zee én het Theaterfestival. De zomer van 2010 is een bijzonder mooie voor Matteo Simoni, een van de rising stars in de theaterwereld.

Vorig jaar mocht je met FC Bergman de Jongtheaterprijs ontvangen op Theater aan Zee voor de Harold Pinter-bewerking De Thuiskomst. We veronderstellen dat je er dezer dagen opnieuw terug te vinden bent?

Absoluut. De prijs van vorig jaar hield ook in dat we hier een toneelstuk in première mochten brengen – dat is Het Verjaar-dagsfeest geworden, ons eindwerk op Herman Teirlinck en opnieuw een bewerking van Pinter – we krijgen er maar niet genoeg van. Mijn zomer staat trouwens helemaal in het teken van FC Bergman. In juli hebben we door Nederland getoerd met – komt-ie – Wandelen op de Champs-Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is.(Ademt uit) En na Theater aan Zee beginnen we ons voor te bereiden op het Theaterfestival in Antwerpen, waar we met hetzelfde stuk geselecteerd zijn.

Zit een voorstelling voor je plezier kijken er dan nog in?

Toch wel, hier op Theater aan Zee zelfs. Ik ga zeker naar Haven 010, de nieuwe voorstelling van Walpurgis en ’t Arsenaal, kijken – ik heb nog nooit iets van Wal-purgis gezien. En Heimwee naar Tirgu Mures van Hanneke Paauwe staat ook omcirkeld in mijn programmaboekje. Ik ben benieuwd wat voor iets zij maakt.

En daarnaast had ik ook Blue Remembered Hills van de Roovers aangestipt, maar dat heb al ik gemist, net zoals DeMan Zonder Eigenschappen van Het Toneelhuis. Zeer goede dingen over gehoord uit Avignon, dus ik hoop dat ik het binnenkort in Antwerpen kan zien.

We menen ook een Limburgs accent te ontwaren in je tongval. Pukkelpop is dus een vaste afspraak, vermoeden we?

Wel, ik heb nét via via een ticket kunnen bemachtigen, tot mijn grote vreugde. Drie dagen op een festival, het is al héél lang geleden. Ik ben van kinds af aan altijd naar Pukkelpop geweest, maar de laatste jaren moest ik in die periode steeds spelen. Dit jaar lukte het eindelijk nog eens. Wat ik zeker wil zien? Iron Maiden, The Prodigy, Soulwax en The XX. Queens of the Stone Age wil ik evenmin missen – al zullen ze hun optreden in de Lotto Arena wellicht niet kunnen overtreffen. En verder houd ik wel van de Belgen: The Black Box Revelation zit er dus zeker bij.

Leidt je zomerparcours ons ook langs de bioscoop voor wat luchtig blockbustervertier?

Wellicht wel. Ik zag net dat Inception is uitgekomen met Leonardo DiCaprio, zowat mijn favoriete acteur – die ga ik dus zeker zien. En om een of andere reden zegt Predators me wel iets, alleen al omdat de namen van Robert Rodriguez en Adrien Brody op de affiche staan.

Maar ik moet toegeven dat ik qua film en muziek niet helemaal up-to-date ben. Ik ben net terug van drie weken vakantie in Frankrijk, zonder internet of gsm-bereik, en ik heb geen idee wat er sindsdien is uitgekomen.

Als we zo vrij mogen zijn: wat leest Matteo Simoni tijdens zijn vakantie?

Thorgal! Net ontdekt, en ik vind het ongelooflijke strips. Heldhaftige verhalen mét Vikings, niets beters om je verstand even op nul te zetten. (Lacht)Geert Zagers

Matteo Simoni staat met FC Bergman op Theater aan Zee, nog tot 7/8. In oktober is hij te zien in ‘Zot van A’, de nieuwe film van Jan Verheyen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content