20.30 – Ned3

De zomer, da’s negenennegentig kanalen met geen bal op én Nederland 3 met Zomergasten: de veilige en laatste haven voor een uitgebreid gesprek op televisie. De presentatie is ook dit jaar in handen van Joris Luyendijk. Deze Midden-Oostencorrespondent is inmiddels de achtste gastheer en omdat Zomergasten dit jaar toe is aan zijn honderdste aflevering, wat overigens op 2 september gevierd wordt met een speciale editie gepresenteerd door Paul De Leeuw, zetten wij zijn illustere voorgangers nog eens op een rijtje:

Peter Van Ingen (1988-1995): Als gastheer is Van Ingen met ruime voorsprong recordhouder wat het aantal jaargangen betreft. Is momenteel presentator van het debatprogramma Buitenhof.

Freek de Jonge (1996): Behoeft uiteraard geen introductie, en als Zomergasten-presentator deed de oppercabaretier zijn bijnaam van Freek de Preek alle eer aan. Interviewen was op z’n zachtst gezegd niet z’n beste kant, en vaak kon hij het niet laten zijn gasten te bekritiseren.

Wim T. Schippers (1997): Waar De Jonge al eens scherp durfde te zijn voor zijn gasten, toonde deze VPRO-coryfee (de bedenker van Sjef van Oekel! De man die zijn stem aan Ernie leent!) zich een onvervalste ruziemaker. Schippers liet zijn gasten dan ook nauwelijks uitpraten.

Hanneke Groenteman (1998): Was als gastvrouw van het kunstprogramma De Plantage al bekend als een van ’s Nederlands beste interviewers en bracht de rust terug in Zomergasten. Komt nu aan de kost als schrijfster.

Adriaan van Dis (1999-2002): Voor vele Zomergasten-fans de beste en volgens sommigen de enige echt goede presentator van het programma. Luisterde naar zijn gasten, droeg zelf veel bij en gaf Zomergasten op die manier diepgang.

Joost Zwagerman (2003-2004): De scherpe essayist kreeg de ondankbare taak om in de voetsporen van Van Dis te treden en deed dat al bij al niet slecht. Zocht weer meer de controverse op, onder meer met Ayaan Hirsi Ali, die de omstreden film Submission liet zien.

Connie Palmen (2005): Grillig. Ofwel dweepte de schrijfster als een tienermeisje met haar gast (Tom Barman), ofwel kon ze nauwelijks haar desinteresse verbergen (Katja Schuurman). Werd al na één zomer weggehoond.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content