Côte d’Azur, Toscane of Koksijde-bad: als u het ons vraagt, zijn ze allemaal even overrated. Wij kunnen geen betere plek verzinnen om onze vakantiedoor te brengen dan voor een groot wit doek,zoals te vinden op volgende zomerfilmevents.

Wilkinson American Movie Day

3 & 4 juli (www.wamd.be)

Een Amerikaanse invasie waar we wél achter staan, is die van 3 en 4 juli in a cinema near you. De Wilkinson American Movie Day is dit jaar goed voor dertien avant-premières van Amerikaanse blockbusters die gedurende 24 uur te zien zijn in vijf bioscopen verspreid over het land. Aandachtstrekkers dit jaar zijn de energieke actiekomedie Hancock met Will Smith, Pixar’s buitenaardse animatiepareltje WALL-E én Mamma Mia! (officieel pas uit op 10 september), een romantische musical vol ABBAsongs die u worden geserveerd door Pierce Brosnan, Colin Firth en dancing queen ad interim Meryl Streep.

Forever Young III: Zomerfilms in Vooruit Café

24 juni tot 2 juli (www.vooruit.be)

Voor de derde keer op rij trakteert de Gentse Vooruit u deze zomer gratis op zes vrij recente jongerenfilms uit vier windstreken. Daaronder het Cubaanse Habana Nights (Benito Zambrano, 2005), een muzikale kroniek over een ambitieus bandje; het Franse Zim & Co (Pierre Jolivet, 2005), een dramedy waarin multiculturele clichés worden beslecht én het Amerikaanse teenagedrama Thirteen (Catherine Hardwicke, 2003) met Evan Rachel Wood en Nikki Reed als twee minderjarige girls gone wild.

Europees Filmfestival van Brussel

28 juni tot 6 juli (www.fffb.be)

Straks vindt in Flagey voor de zesde keer het Europees Filmfestival van Brussel plaats, dat naar jaarlijkse gewoonte focust op eerste en tweede langspelers van Europese cineasten. Bedoeling is jong talent een lanceerplatform te bieden, zoals bijvoorbeeld de Fransman Pierre Schoeller met zijn uit Cannes geplukte daklozendrama Versailles. Of de Deense Festen-actrice Paprika Steen, die haar regiedebuut With Your Permission voorstelt.

In totaal 14 titels werden geselecteerd voor de officiële competitie, maar daarnaast valt nog veel meer te beleven. Zo wordt het festival op gang geschoten met de wereldpremière van Hany Tamba’s Melodrama Habibi, is er een nieuwe sectie gewijd aan jong Belgisch talent (met reprises van o.a. Dagen Zonder Lief en Nue Propriété), staat er elke avond een gratis openluchtvoorstelling op het menu (met o.a. Control, Delicatessen en Girl with a Pearl Earring) én is er het gratis volksfeest rond de langverwachte opening van het hernieuwde Flageyplein.

L’Age d’Or – Filmvondsten

29 juni tot 13 juli (www.filmarchief.be)

Net als de voorbije twee jaar wordt het festival van Brussel ook nu weer gekoppeld aan de Filmvondsten in Filmmuseum (bis), waarbij het Koninklijk Filmarchief op zoek gaat naar onuitgegeven, nieuw en non-conformistisch werk dat alsnog een plaats in de Belgische bioscoop verdient. Daarbij dingen 22 films mee naar de l’Age d’Or-distributieprijs waaronder Liverpool van de Argentijnse meesterminimalist Lisandro Alonso, Night and Day van de Koreaanse chroniqueur Hong Sang-so en The Rebirth van de Japanse veteraan Masahiro Kobayashi. Allen richting Filmmuseum dus om de Almodóvars en Godards van morgen te ontdekken.

Ecran Total

25 juni tot 9 september (www.arenberg.be)

Zoals elke zomer biedt Ecran Total u in de Brusselse CinemaArenberg een uitgebreid cinefiel programma aan klassiekers, reprises, cycli, documentaires en onuitgegeven werk waaronder alvast deze twee aanraders: La soledad van Jaime Rosales en Useless van de Chinese arthousefavoriet Jia Zhang-ke. Zie ook de retrospectieve rond de Japanse nouvelle vague (pagina 14).

De zomer van MuHKA-media

juli en augustus (www.muhka.be/film)

Ook in Antwerpen staat een drukke en gevarieerde filmzomer op het menu met tal van klassiekers, reprises, speciale evenementen en cycli zoals Het Vrije Oosten (een reeks recente films uit het voormalige Oostblok), de reeks rond Roger Cormans Poeverfilmingen met Vincent Price én Whatever Happened to Sex in Scandinavia? waarin Zweedse en Deense schandaalfilms uit de sixties en seventies staan geprogrammeerd (zie ook: Top 10 met klassiekers). Nog een tip: de drive-invertoning van Jacques Tati’s komische klassieker Play Time op 16 augus-tus op de Gedempte Zuiderdokken.

PleinOPENair

1 tot 16 augustus (www.nova-cinema.org)

Na een sabbatjaar keert Cinema Nova terug met haar rondreizende en zomerse openluchtfestival waarbij een scherm telkens tijdens de eerste drie weekends van augustus zal worden neergeplant op verrassende locaties in verschillende Brusselse wijken. Zoals gewoonlijk ligt de klemtoon daarbij op films die stedelijke problematieken aankaarten, al zijn de titels voorlopig nog niet bekend. Wat de organisatoren wel al kunnen garanderen, is dat alle films, concerten en kinderactiviteiten volledig gratis zijn.

Openluchtfilms in de gevangenis van Tongeren

juli en augustus (www.limburg.be/gevangenis)

Al voor het derde jaar op rij worden in juli en augustus elke dinsdag oude en nieuwe klassiekers vertoond bij valavond op het binnenplein van de oude gevangenis van Tongeren. Staan onder meer op de affiche: het raciale drama American History X met Ed Norton (1 juli), Alfred Hitchcocks ultieme huiverklassieker Psycho (8 juli), Clint Eastwoods revisionistische western Unforgiven (12 augustus) en Steven Spielbergs sf-thriller Minority Report (19 augustus). Elke voorstelling wordt ingeleid met een kort introductiefilmpje van komiek Gunter Lamoot.

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content