ZO IS ER MAAR ééN: SIOEN

21.35 – ééN

In de vierde aflevering van Zo is er maar één verdedigen opnieuw zes Vlaamse artiesten hun favoriete Nederlandstalige liefdesliedje. De jonge Gentse zanger Sioen, die eerder dit jaar al van zich liet horen tijdens de hommagetournee voor Bram Vermeulen, brengt vanavond diens bekendste nummer RodeWijn.

Heb jij iets speciaals met Bram Vermeulen?

Frederik Sioen: Ik vind dat hij samen met Raymond van het Groenewoud boven de andere Nederlandstalige zangers uitsteekt en dat hij te weinig gewaardeerd wordt. Mijn moeder is al lang een grote fan en heeft me vroeg zijn muziek leren kennen. Met de hommagetournee is mijn bewondering enkel nog gegroeid én heb ik zelf veel bijgeleerd, zeker over Brams manier van songschrijven. Eigenlijk ben ik er zelfs een beetje van geschrokken hoe breed zijn repertoire gaat.

Waarom dan net dat wat melancholische ‘Rode Wijn’?

Sioen: Het is zijn bekendste nummer, al vind ik een lied als Doe het even mooi. Maar ik hou vooral van de ironie en het sarcasme in Rode Wijn. Hoe Bram er zelfs in zo’n zwaar nummer in slaagt om grappig te zijn. Ik ben nog jong en heb nog niet de helft meegemaakt van wat Bram heeft meegemaakt, maar ik herken wel de melancholie en tegelijkertijd ook het speelse in zijn liederen. Ik denk dat dat trouwens ook in de muziek van Sioen zit.

Is het een heel eigen versie geworden?

Sioen: Het blijft natuurlijk herkenbaar, zeker omdat ik net als Bram aan de piano zing. Toch is het volgens mij een echt Sioen-nummer geworden. Ik kan moeilijk beschrijven wat er precies anders is, daarvoor zal je moeten kijken. (lacht)

Heb je plannen om nog meer in het Nederlands te zingen?

Sioen: Niet echt. Ik doe enkel mee aan het programma omdat ik blij ben dat ik Bram mag vertegenwoordigen en dat er nog eens wat muziek op televisie komt. Tijdens de hommagetournee heb ik wel vaak te horen gekregen dat ik het Nederlands mooi deed klinken, maar ik weet dat dat aan Bram zelf te danken is. Hij zette de juiste woorden op de juiste plaats.

Life Begins Britse dramareeks over een 39-jarige vrouw die door haar man wordt verlaten en haar leven opnieuw moet opbouwen (21.00 – Ned3) The Iron Coffin Documentaire over de zeeslag tijdens de Amerikaanse burgeroorlog tussen The Monitor en The Merrimack, twee drijvende doodskisten die het uitzicht van de mariene oorlogsvoering voorgoed zouden veranderen (22.00 – BBC2) Friday Night with Jonathan Ross Speciaal voor de fans van 24 : vrijdagavond zit Kiefer Sutherland op de sofa bij de Engelse talkshowpresentator (23.30 – BBC2).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content