Vakantiefilmpje – Mooie plaat, overbodige dvd. ‘No Big City’ voegt niets aan ‘Big City’ van Zita Swoon toe.

No Big City Chikaree/Bang!

We kunnen stilaan van een trend gewagen. Artiest brengt nieuwe plaat uit, en gooit met-een ook een limited edition op de markt met een bonus-cd en/of -dvd met live-opnames, akoestische versies, videoclips, studiodocumentaires, backstagebeelden, fotogalerijen, screensavers en/of andere volstrekt overbodige extraatjes die dure marketeers daar speciaal voor bedachten. Vroeger, toen de dieren nog praatten en de mensen nog platen kochten, wachtten platenfirma’s met zulke speciale uitgaven tot een paar maanden na de reguliere release van de plaat. Kwestie van meer dan één keer schaamteloos langs de kassa te passeren, want een klein beetje fan wil natuurlijk alles van ‘zijn’ of ‘haar’ groep in zijn kast. Maar nu steeds minder mensen bereid zijn 15 euro neer te tellen voor alleen maar een cd, liggen reguliere uitgaven en limited editions steeds vaker op hetzelfde moment in de winkelrekken.

Door de band genomen valt er op bonus-dvd’s weinig spectaculairs te rapen: als er al interessant beeldmateriaal is, houden groepen dat liever voor een reguliere dvd. Maar omdat er op elke regel uitzonderingen bestaan, is dat heel af en toe gelukkig anders, zeker in eigen land. Arsenal bijvoorbeeld stopte bij zijn tweede plaat Outsides een gratis (!) dvd met drie heel mooie documentaires over het thuisland van de gastzangers op de plaat. En vorig jaar viel onze mond ook al open van Camera Concert:A Band In A Box van Zita Swoon, een schitterende live-cd-annex-dvd én een prachtige roadmovie over de groep in één handzame voordeelverpakking.

Met No Big City, de bonus-dvd bij de nieuwe Zita Swoonplaat Big City, doen Stef Kamil Carlens & Co een van de trucjes van A Band In A Box nog eens dunnetjes over: songs in een licht afwijkende versie op cameragenieke locaties spelen, zoals het James Ensorhuis in Oostende, een villa in Zuid-Frankrijk en/of een kapelletje op Corsica. Tussen de songs door wordt er bestudeerd nonchalant tegen lantaarnpalen geleund, en zijn er beelden uit het Zita Swoonuniversum: azuurblauwe hemels en zeeën, porseleinen konijntjes, roze hangmatten, groene bloemenjurkjes, nachtelijke zwempartijen en – ook voor ons was het even schrikken – rondslingerende nummers van het financiële magazine Cash. Zeer netjes in beeld gebracht en gemonteerd allemaal, maar helaas overstijgt het geheel zelden of nooit het betere vakantiefilmpje.

No Big City voegt niets aan Big City toe.

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content