ZIE GINDS KOMT DE STOOMBEAT

Als ze ANDY STOTT heten, mag u gerust FAITH IN STRANGERS hebben.

Nog een maand en we klinken op een geslaagd technojaar, maar niet voor Andy Stott voor Zwarte Piet speelt. Waarschuwing: het roet aan zijn kin komt niet uit de verkleedwinkel.

Als een bij nacht door dichte nevel naderend spookschip, een roestige tanker met een crew van enkel ratten en onheil die door zwart, rimpelloos water en de stilte klieft, zo begint Faith in Strangers, het derde album van producer Andy Stott, na het terecht enthousiast onthaalde Luxury Problems uit 2012. De door merg en been snijdende misthoorn is in werkelijkheid een tenortuba – euphonium, voor Fred Brouwers en aanverwanten – die de luisteraar op temperatuur moet brengen voor wat komt. Een videotheek aan gecondenseerde erotische thrillers, zwart-wit, stomend, dat is Violence, met Stotts vertrouwde sirene Alison Skidmore in de hoofdrol. Skidmore – denk Julee Cruise met minder blush, een stem als een ijspriem in de handen van Sharon Stone – is Andy Stotts vroegere pianolerares. Andy Stott is géén doordeweekse technoproducer.

‘I don’t think a track has to be fast to be aggressive or nasty’, vertelde de man uit Manchester naar aanleiding van Luxury Problems. Met het rond analoog werktuig, gemanipuleerde field recordings en synthetisch gefilterde vocalen opgebouwde Faith in Strangers legt Stott het sluitende bewijs op tafel: een technothriller met plot waarin hij zichzelf cast als sluipmoordenaar die je langzaam maar zeker in een industrieel gesponnen web lokt. Zodra Skidmore de luisteraar naderbij heeft gelokt, gaan de met angstzweet gevette raderen aan het draaien en klapt het hek dicht. Geen terugweg. Science and Industry ratelt gejaagd met de kettingen, dwingt je dieper de duisternis in, richting rommelende buik van die vervloekte stoomboot – weet u nog? – waar de loodzware dubklanken van No Surrender en Damage op de loer liggen. Spoiler alert: het loopt goed af.

Modern Love, het boetieklabel waar ook andere technokapers zoals Demdike Stare en Claro Intelecto te gepasten tijde uitvaren, situeert Andy Stott en Faith in Strangers in dezelfde schemerzone waar Cocteau Twins en Arthur Russell ooit gedijden. Doe daar de donkerste walsen van Massive Attack, de met soldeerbouten en gaffer tape bijeengehouden postpunk van Suicide en Detroit als officieuze hoofdstad van Jamaica bij, en durf dan eens te klagen dat we het niet klaar en duidelijk genoeg uitleggen. Faith in Strangers, de titel is de aankoopsuggestie.

ANDY STOTT ****

Faith in Strangers

techno

Modern Love

DOWNLOAD

Violence

Damage

Faith in Strangers

JONAS BOEL

Partner Content