Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

20.05 Ned3

YOUP VAN ‘T HEK

Youp van ’t Hek is sinds jaren de onbetwiste leider van het Nederlandse cabaret. Zijn optredens zijn in een mum van tijd uitverkocht, hij heeft een resem gouden platen gekregen en in Nederland is hij een man wiens mening meetelt. De angry young man die vroeger met plezier heilige huisjes neerhaalde, is een deel van het establishment geworden. In zijn laatste show, Prachtige Paprika’s, snijdt Van ’t Hek dat probleem zelf aan. ‘Optreden is voor mij eigenlijk alleen nog maar een hobby,’ zo zegt hij, ‘voor het geld hoef ik het niet meer te doen.’ Daarna daagt hij het publiek uit om zijn rijkdom te testen: ‘Ik heb alles. Roep maar iets en ik heb het.’ En dan klinkt er vanuit het publiek een stem: ‘Een rijbewijs?’ De hele zaal ligt meteen dubbel van het lachen, want enkele dagen voordat de show in première ging, had Van ’t Hek zijn rijbewijs moeten inleveren toen hij tegen 128 kilometer per uur geflitst werd op een weg waar de maximumsnelheid 70 was. ‘Jij gaat een heel moeilijke avond tegemoet’, zo grijnst Van ’t Hek naar zijn uitdager.

Prachtige Paprika’s is de 23e show van Van ’t Hek en wie al eerder programma’s van de cabaretier heeft gezien, zal nauwelijks verrast worden. Met zijn ronde bril en de grappige bretellen als enige attributen steekt de cabaretier een verhaal af – in dit geval over een conservatieve Nederlandse familie die paprika’s begint te kweken – waarmee hij het publiek twee uur lang vermaakt en uitdaagt. De tirades tegen de consumptiemaatschappij zijn misschien een beetje voorspelbaar en gezien zijn status ook wat hypocriet, maar op het vlak van cabaret staat de man nog steeds op eenzame hoogte.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring *** Peter Jackson, NZ-VS 2001. Het eerste deel van Jacksons epische Tolkien-verfilming komt moeizaam op gang, maar nadien is het genieten van de soms indrukwekkend visuele grandeur van dit mythologische avontuur (20.40 – Kanaaltwee) Benvenuta *** André Delvaux, B-FR 1983. Een verheven, formeel rijk passiedrama dat zich afspeelt tussen Gent en Napels met Fanny Ardant en Vittorio Grassman. Delvaux heft Suzanne Lilars roman La confession anonyme op tot een magisch-realistische puzzel over een gesublimeerde liefde (21.00 – La Deux) The Gangs of New York **** Martin Scorsese, VS 2002. Meesterlijk, in Cinecittà te Rome opgenomen historisch epos, een dynamische rit door de onderbuik van New York City anno 1860. Leonardo DiCaprio is de jonge Ierse immigrant, uit op wraak voor de dood van zijn vader. De man met wie hij in de clinch moet William “Bill the Butcher” Cutting, een onvergetelijke Daniel Day-Lewis (20.40 – VT4).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content