YOU’LL NEVER GAME ALONE

FIFA

Nu de transferperiode erop zit, ontbinden ook de virtuele titanen van de grasmat al hun duivels. Eerste afspraak: Knack Focus‘ enige echte voetbalgamesupercup, de clasico van de gepixelde grasmat, waarin andermaal Pro Evolution Soccer het opneemt tegen FIFA. Dat de meest realistische moge winnen.

DE SPELERS

Een beetje voetbalfan wil natuurlijk met een zo compleet en actueel mogelijk spelers- en clubsarsenaal aan de slag. Zowel Pro Evolution Soccer – PES dus als FIFA pronkt met officiële licenties om bekende teams en stervoetballers virtueel op te voeren. In het aanbod van FIFA zitten dit jaar zelfs vrouwenteams, een absolute primeur in voetbalgames. Twaalf landenteams kunnen het zowel off- als online in een aparte dameselftalmodus tegen elkaar opnemen. Maar door het beperkte aantal teams – geen Red Flames bijvoorbeeld – en de beperkte speelmodi is dat vooralsnog niet meer dan een aardigheid. (En een waarschuwing voor de snoepers: nobreast physics.)

Daarnaast beschikt FIFA over de uitgebreidste verzameling clubs en sjotterkes van beide games, inclusief onder meer zestien Braziliaanse teams en meer dan vijftig stadions van over de hele wereld. PES mankeert heel wat licenties, maar heeft het alleenrecht op Champions en Europa League – waarvan de meeste onderdelen wel pas later via downloadbare content worden toegevoegd. En fans met heel veel vrije tijd kunnen in PES hun eigen favoriete team creëren. Daarom heeft FIFA recht uit de doos hier nog altijd een stevig streepje voor.

PES-FIFA: 0-1

HET VELD

De ene grasmat is de andere niet. Om maar te zeggen: realisme is zo niet alles, dan toch heel veel in voetbalgames. PES hinkte wat dat betreft jarenlang achterop. Niet dat het cartooneske elftallen met bobbleheads opvoerde, maar de Japanse uitgever Konami kon lang niet op tegen het veel kapitaalkrachtigere grafische vuurwerk van het Amerikaanse Electronic Arts, dat FIFA produceert. Maar op de nieuwste generatie spelconsoles – PS4 en Xbox One – oogt PES strakker dan ooit, mede dankzij spelmaker Hideo Kojima. PES 2016 gebruikt namelijk dezelfde grafische motor als het oogverblindende Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Voor de eerste maal ook – en eindelijk – heeft PES een dynamisch weersysteem, zodat pakweg een mooie nazomerse dag kan omslaan in een plensbui, met de bijbehorende modder en uitschuivers. Meer dus dan oogsnoep, het weer beïnvloedt wel degelijk het wedstrijdverloop.

Bij FIFA 16 zijn de grafische verbeteringen verwaarloosbaar, al ziet het spel er natuurlijk al enkele jaren verbluffend mooi uit. Wat smoelwerken betreft, trekt FIFA – door de betere en verregaander 3D-scantechnieken – wel aan het langste eind. De commentaarstemmen van FIFA zijn bovendien gevarieerder.

Beide games zijn hier dus aan elkaar gewaagd.

PES-FIFA: 1-2

DE WEDSTRIJD

Bij PES ligt het speeltempo weer ietsje hoger – de vorige edities speelden wat trager en arcadeachtiger. Dat is even wennen, maar geeft uiteindelijk meer voldoening. Zeker omdat de besturing ontzettend nauwkeurig en direct reageert op je input, wat vooral duels een behoorlijk stukje suspensevoller maakt. De spelers gedragen zich in PES ook net dat tikje vloeiender en realistischer dan in FIFA. Ook de individuele kwaliteiten van pakweg een Ronaldo of Messi komen in PES beter uit de verf. Je computergestuurde medestanders of tegenstrevers gedragen zich ook merkbaar intelligenter dan in vorige PES-edities en de PES-bal doorklieft ook net iets realistischer het zwerk dan bij de FIFA. Minder goed doet PES het vanaf de stip: bij strafschoppen durven spelers wel eens te ‘bevriezen’ of bizarre bewegingen te maken. En bij passes is de PES-besturing soms iets té gevoelig: als je niet ultranauwkeurig doseert, vliegt de bal binnen de kortste keren veel te ver – net als de controller.`

FIFA heeft vooruitgang geboekt wanneer robuuste spelers het opnemen tegen kleinere, vinniger types: Goliath trekt hier niet meer altijd aan het langste eind. Dankzij een nieuw passsysteem kun je bij FIFA nu ook strakker rondtikken. FIFA introduceert ook een beter controleerbaar tackle- en verdedigingssysteem.

Maar hier trekt PES de wedstrijd duidelijk naar zich toe.

PES-FIFA: 2-2

DE EINDSTAND

FIFA voelde de voorbije seizoenen al de hete adem van PES in de nek, maar nog nooit waren de twee games zo aan elkaar gewaagd. Meer nog, voor het eerst slaagt Pro Evolution Soccer erin zijn eeuwige tegenstander in het stof te doen bijten. Ja, FIFA heeft meer licenties, iets meer modi, mooiere spelerssnoetjes en wat extra’s – dameselftallen, skillgames, het Ultimate Team-kaartspelletje en een trainerfunctie (met info over je speler en strategische suggesties), maar in de kern – gameplay, animatie en besturing – is PES voor de eerste maal kampioen.

PES-FIFA: 3-2

PRO EVOLUTION SOCCER 2016 ****

Konami pc, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

FIFA 16 ****

Electronic Arts

pc, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

DOOR DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content