YOU WILL HAVE WHAT YOU WANT SOMETIME SOON, 2011 SAVAGE

Schreeuwerig of subtiel, het werk van de Britse kunstenaar Savage geeft vorm aan een nieuw soort romantiek.

You Will Have What You Want Sometime Soon is een installatie die doet denken aan een grootstedelijke lichtreclame – in casu, met die bewuste tekst. Ontelbare lampjes floepen op gezette tijden aan, een licht brakend dat verblindend door de ruimte stroomt. De lichtjes – blauw, rood, geel… alle kleuren door elkaar – reflecteren in het spiegelende oppervlak van de vloer. De enscenering van het geheel oogt theatraal en een beetje magisch, als een orakel in Las Vegasstijl. You Will Have What You Want appelleert aan onze onstilbare honger naar status en bezit. Volgens Savage leven we in een tijd die ons verplicht permanent ontevreden te zijn. Wat we ook bereiken, genoeg is het nooit. Reclame voedt het eeuwige tekort en mensen blijven eindeloos consumeren. Het einde is nog lang niet in zicht. ‘Nog even en je hebt wat je wilt’ is dan ook een regelrechte leugen.

You Will Have What You Want wordt geflankeerd door een ander werk dat zich verbaal tot de toeschouwer richt. Links en rechts van de oplichtende zin worden fragmenten uit Hollywoodfilms geprojecteerd. Savage vond in heel wat films de frase ‘what do you want from me?’ terug. Hij monteerde alle gevonden stukjes na elkaar, zodat de vraag een gapend gat wordt, want eindeloos herhaald verliest ze elke betekenis.

In de kelderverdieping van de galerie is de Brit present met een kleine collectie handschoenen. Al jaren verzamelt Savage exemplaren die andere mensen kwijt zijn geraakt: gewone zwarte mannenhandschoenen, vrouwenmodelletjes met een bontkraagje, rubberen handschoenen, kinderhandschoenen. Allemaal liggen ze netjes uitgestald op lichtgroene schappen, als koopwaar in een poepchique winkel. De verzameling geeft blijk van de ietwat naïeve, romantische wens om dingen te redden. Dat principe wordt verder uitgebeend in Keeping Things Just Tickety-Boo, een aandoenlijke serie over afgedankte spullen. Ook een kapotte trui of een afgedankte wasmachine neemt Savage mee naar huis. Daar wast, droogt en repareert hij het voorwerp en vervolgens zet hij alles weer netjes terug, geeft het object met een breed gebaar ’terug aan de wereld’. Van de hele onderneming blijft alleen een bescheiden foto over.

Savage’ werk is grappig en ontwapenend en wijst op een paar pijnpunten van onze tijd. ‘We zijn gevangenen van onze ambities’, vindt de in Gent verblijvende Brit. ‘We schatten onze persoonlijke successen niet naar waarde en worden voortdurend geplaagd door een gevoel van falen.’ Een man met een boodschap, die het koortsachtige consumentisme en andere plagen doorprikt met matuur werk.

GEZIEN OP SAVAGE, NOW LOOK WHAT YOU MADE ME GO AND DO, GALERIE MARION DE CANNIÈRE, ANTWERPEN, TOT 19/4

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content