Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

LONG LIVE KING GEORGE – Jim James laat zich heden Yim Yames noemen en interpreteert op ‘Tribute To’ zes songs vanGeorge Harrison, while his guitar gently weeps. Euhm, yoepie!

Tribute To

Folkrock

ATO Records

Wij vragen ons oprecht af waar Jim James van My Morning Jacket zijn buitenmaatse onderbroeken koopt. Immers: wie zich aan covers van George Harrison waagt, móét wel over een stel cojones ter grootte van het Iberische schiereiland beschikken. Of op z’n minst over een zorgvuldig uitgekozen onderduikadres, want wie de songs van de Heilige Sjorshopeloos in de vernieling rijdt, mag eerstdaags een driftige meute Harrisonfans en een evenredige horde Beatlesfans aan zijn deur verwachten.

Op dat laatste poogt Jim James handig te anticiperen door zich het pseudopseudoniem Yim Yames aan te meten, maar daar trappen wij niet in. Op Tribute To, een zes songs tellende EP ter meerdere eer en glorie van de Stille Beatle, valt er simpelweg niet náást te luisteren: die gloedvolle, in reverb omzwachtelde gitaren, die klatergouden stem – ’s mans sound is en blijft uit duizenden herkenbaar.

Tribute To dateert eigenlijk van vlak na Harrisons dood in 2001. Terwijl wij met vochtige ogen ongelovig naar onze Beatlesplaten lagen te staren, nam Jim James – pardon: Yim Yames – zes songs op van King George: vier uit zijn magnum opus All Things Must Pass en twee uit zijn periode bij The Beatles. Stuk voor stuk vertaalt Yames die parels naar countryfolk en southern americana zonder zich ook maar een moment te vertillen.

Verbluffend om vast te stellen hoezeer songs als My Sweet Lord en All Things Must Pass hem op het lijf geschreven zijn. Zelfs Love You To, het nummer dat wij op Revolver samen met Yellow Submarine nochtans steevast plegen te skippen, komt in de handen van Yames als een ontroerende ballade voor de dag. Alleen Long, Long, Long is misschien iets te – welja – long, long, long om ons de volle vier minuten te blijven boeien.

Muggenzifterij, horen we u denken – ons nieuwe hoorapparaat werkt uitstekend! – en gelijk hebt u: Tribute To is een even eerbiedige als stoutmoedige hommage aan de meest onderschatte aller Beatles. Sorry, Ringo!

DOWNLOAD

My Sweet Lord

All Things Must Pass

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content