YEW DE MANNEN

Op hun nieuwe single worden ze bijgestaan door Arno. En de Luikse folkrockers Yew werden uit een hele rist Belgische bands gekozen om op 30 juni op Couleur Café te spelen. ‘En dan naar Dour, Duitsland en Frankrijk.’

Yew begon als een vriendenclub, legt violist Damien Chierici uit, eerst met vier, uiteindelijk met zeven leden. ‘Ondertussen maken we al bijna tien jaar muziek. Met de komst van leadzanger Jerôme Magnée – ook lid van de akoestische folkgroep Dan San – en de mandoline en bouzouki van Mathieu Lacrosse, groeide onze sound uit van traditioneel en instrumentaal tot hardere folkrock, zonder daarbij het wereldmuziekelement te verliezen.’

Een groep met zeven leden, dat is waarschijnlijk niet altijd even evident?

DAMIEN CHIERICI: Inderdaad. (lacht) Vooral bij de repetities komt er veel planningswerk kijken. Wat songschrijven betreft, zijn we een enorm hechte groep. Iemand komt met een muzikale basis en dan voegen we elk ons eigen ding eraan toe. De zanglijnen waren in het begin eigenlijk louter een extraatje. Op de nieuwe plaat, die uitkomt in oktober, hebben we meer aandacht geschonken aan de teksten. Maar het muzikale aspect blijft minstens even belangrijk.

Waarover gaat die nieuwe plaat?

CHIERICI: Universele thema’s als liefde, de dood en wat daarna komt. We hebben ons laten inspireren door artiesten die plots om het leven zijn gekomen – denk Jimi Hendrix of Jim Morrison – en zich daarna in een andere wereld bevinden, mijmerend over hun bestaan. Niet dat zij ons daarom ook muzikaal hebben geïnspireerd. Daarvoor grijpen we eerder terug naar Led Zeppelin of oude folkgroepen als Fairport Convention. Bij de Belgische artiesten fascineert Balthazar ons, of het vioolspel van Liesa van der Aa, die onlangs nog schitterde op Les Nuits.

En Arno, is hij een inspiratiebron? Jullie nieuwe single Between Up and Down is een uitstekende samenwerking met hem.

CHIERICI: Toen we het nummer schreven, dachten we: dat is iets voor Arno. Uiteindelijk hebben we onze moed bijeengeraapt en hem gecontacteerd. Hij was meteen erg enthousiast, en het resultaat mag er zijn. Plezante kerel om mee samen te werken.

En nu staan jullie op Couleur Café.

CHIERICI: Wat daar meteen opvalt, is de mengelmoes van stijlen: de festivalgangers staan werkelijk open voor alles. Maar naast de single met Arno, meteen het nummer met het hoogste rockgehalte van de plaat, brengen we vooral folk en wereldmuziek. Onze nieuwe sound opent de deur naar een ander soort festival, want daarnaast spelen we binnenkort ook op Dour en Les Ardentes. We willen muzikaal blijven groeien en grenzen oversteken, zowel letterlijk als figuurlijk. Op naar Frankrijk en Duitsland!

JANNE DEGRYSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content