YELLOWSTONE: TALES FROM THE WILD

'YELLOWSTONE: TALES FROM THE WILD'. Volg de geisers live!

Zondag 18/9, 21.00 – Canvas

Aah, het Yellowstone National Park met zijn geisers, warmtebronnen en fascinerende wildernis. De BBC maakte een adembenemend drieluik over het leven in Amerika’s beroemdste natuurpark: Tales from the Wild. Bij deze krijgt u alvast enkele weetjes om uw tv-genoten onder de salontafel te lullen.

Yellowstone, dat grotendeels in de staat Wyoming ligt, is het allereerste natuurpark dat in de VS werd erkend, in het jaar 1872 door president Ulysses Grant. De VS beleefden toen wat door Mark Twain ’the gilded age’ – de vergulde tijd – werd genoemd. De industriële revolutie palmde nietsontziend het noord-Amerikaanse landschap in. Uit angst dat er uiteindelijk geen natuurlijke schoonheid zou overblijven, ontstond het idee om gebieden te beschermen. Het gevaar is overigens niet geweken: als de opwarming van het klimaat zich doorzet, wordt ook Yellowstone bedreigd.

Hele stukken van het Yellowstone National Park blijven onaangeroerd en zijn daardoor haast ondoordringbaar. Zo bevindt zich in het zuidoosten het Thorofare Ranger Station, op 52 kilometer van iets wat de naam weg nauwelijks waardig is. De post is enkel bereikbaar te paard.

Doorheen de jaren zijn er over het park heel wat mythes ontstaan. Zo is het heel romantisch om te geloven dat het idee om dit wonderlijke stuk natuur te beschermen rond het kampvuur zijn oorsprong vond. Een van de pioniers die het land wilden verdelen, wierp immers op dat zo’n ontzagwekkende plek iederéén zou toebehoren. Mooie gedachte, maar niet waar.

Wel waar is dat je boven een geiser je kleren kunt wassen – Lucky Luke anyone? Let wel op van welke stof je lievelingstrui is vervaardigd: linnen en katoen komen eruit alsof ze door beertje Robijn werden geknuffeld, wol krijgt u in flarden terug.

Het park ging er jarenlang prat op dat de plaatselijke beren sinds 1986 geen dodelijke slachtoffers meer hadden geëist. Spijtig genoeg werd op 6 juli jongstleden een wandelaar aangevallen door een grizzly die haar jongen wilde beschermen.

De bekendste en meest actieve geiser heet Old Faithfull. Je klok kun je er echter niet op gelijkzetten. Ten gevolge van aardbevingen barst hij immers minder vaak uit dan vroeger, al zit er wel nog een zekere regelmaat in: als de uitbarsting één minuut duurt, dien je 51 minuten te wachten op de volgende. Gaat de ouwe vijf minuten tekeer, zul je 95 minuten geduld moeten oefenen.

Verschillende plekken in het park, waaronder Old Faithfull, kunnen live gevolgd worden via de webcam. Het beeld wordt om de twintig seconden ververst. Let wel, er valt enkel iets te zien als er daglicht is in het park. Aangezien Yellowstone in de Mountain Standard Time-zone ligt, moet je rekenen op acht uur verschil. Wacht dus tot na de middag.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content