Izegem is Kingston niet en Bonheiden kan bezwaarlijk voor Trenchtown doorgaan. Waar zouden Flip Kowlier en Wouter Van Belle dan hun liefde voor reggae hebben opgedaan? Skankend naast de platenspeler, zo blijkt. Kowlier en Van Belle stellen u hun vijf favoriete reggaeplaten voor.

Stir it up!

Serge Gainsbourg Aux Armes Et Caetera

Van Belle: Samen met Nightclubbing van Grace Jones was dit een van de twee polen waartussen we de sound van Otoradio hebben gesitueerd. Deze plaat staat symbool voor een scherpe en droge klank, die van Grace Jones voor een vetter geluid.

Kowlier: Aanvankelijk wilden we vooral die droge sound van Gainsbourg, maar uiteindelijk is Otoradio toch een vrij vet klinkende plaat geworden. Zeg maar de Brits-Europese variant van de reggae: met veel saus.

Grace Jones Nightclubbing

Kowlier: Ik ben een kind van de jaren 80 en reggae heb ik dus in de eerste plaats leren kennen via de groepen die toen op de radio werden gedraaid: Doe Maar, UB40, Musical Youth, Bob Marley natuurlijk en zeker ook Grace Jones. Het was voor Wouter en mij van meet af aan duidelijk dat Nightclubbing mee model zou staan voor Otoradio.

Van Belle: Dit is tout court een mijlpaal in de muziek-geschiedenis natuurlijk.

LINTON KWESI JOHNSON BASS Culture

Van Belle: Hier was ik als jonge gast helemaal weg van. Ik herinner me zelfs dat ik hem nog live heb gezien op Mallemunt. Vooral op het gebied van de ritmesectie is Bass Culture duizelingwekkend straf. Mijn favoriete nummer op de plaat is Inglan Is A Bitch, een protest-nummer tegen het Engeland van de late jaren 70 – best wel ironisch, want hij leefde toen zelf in Londen.

Bob Marley Rastaman Vibration

Kowlier: Deze plaat bewonder ik vooral om zijn ongelooflijke klank. De songs op zich zijn natuurlijk ook goed, maar die sound is echt weergaloos.

Van Belle: Ik ben nooit een grote Marleyfan geweest. Maar de paar platen die ik wel goed vind, vind ik dan echt magistraal. Vooral zijn vroegste werk met Lee ‘Scratch’ Perry kan mij bekoren. En Babylon By Bus natuurlijk: misschien wel de beste liveplaat die ik ken.

V/A THIS Is Reggae Music

Van Belle: Misschien een beetje lullig om te zeggen over een verzamelaar, maar ik vind dit met voorsprong de beste reggaeplaat aller tijden. Ik heb ze in 1977 voor nog geen tweehonderd frank gekocht in de GB. Ik was dertien jaar – ik speelde nog met de treintjes – maar van de sfeer op deze plaat ging ik echt aan het trippen. Ik was er vroeg bij, ja. (Lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content