BOEK DE LEERSCHOOL DER LIEFDE (GUSTAVE FLAUBERT)

FILM V (KENNETH JOHNSON)

CD LEADERS OF THE FREE WORLD (ELBOW)

Zangeres Yasmine toert sinds deze week weer door Vlaanderen met haar Leonard Cohen-tribuut Vandaag Het morgen van gisteren (speeldata op www.yasmine.be). Haar Cohen-concert van april in de AB is net uitgekomen op dvd (EMI).

Ik lijk in de periode van de klassiekers te zitten, want ik ben bezig aan De Leerschool Der Liefde van Gustave Flaubert. Het thema ‘onbereikbare liefde’ is iets wat in mij meteen een vreemdsoortige romantiek oproept, ook in dit meeslepende boek. Briljant geschreven, mooie beelden die toch genoeg open blijven voor eigen invulling, een liefdesverhaal met de Franse Revolutie als kader. Ik heb zelf niet meteen iets bijzonders met Parijs, maar het feit dat je je bepaalde plaatsen kunt voorstellen omdat je er zelf al rondliep, geeft me toch een gevoel van ergens betrokken te zijn bij een stukje wereldgeschiedenis, weg van de nietigheid…

Driewerf hoera voor jeugdherinneringen! Ik was in m’n tienertijd begeesterd door de sciencefictionreeks V, over reptielachtige wezens vermomd als mensen die de planeet willen overnemen. Tegengas komt er van ‘het verzet’ onder leiding van de heerlijke Julie Parrish en Mike Donovan, die, zoals dat hoorde bij series van de jaren 80, een onweerstaanbare, onuitgesproken aantrekkingskracht voor elkaar hadden. Samen redden ze de aarde van de ondergang en stuurden ze de boze reptielen terug naar huis! Het was dus een tv-serie, maar nu, verzameld op dvd, kijk je ernaar als was het een film, en ongelooflijk: het blijft na al die jaren overeind! Iets waar je wel bang voor bent, als je iets uit je jeugd opnieuw wil ontdekken. Een aanrader en het poetst ons blazoen van de ‘sterke mens’ op een ironische manier nog eens op!

De ontdekking van de voorbije week is voor mij de cd van Elbow: Leaders of the free world. Wat een fantastische plaat, goeie teksten en wat een sound! De groep blijkt ook geweldig te zijn live, maar ik heb ze helaas gemist toen ze onlangs in België waren. De melodieën zijn ‘klassiek’, de teksten zijn romantisch met kanttekeningen en dubbele bodems, en de sound is heel erg ‘nu’, met een gitaar die soms scheurend voorbijkomt en een superritmesectie! Er is nu een limited edition uit van de plaat, met een extra dvd met 10 videoclips, ook zeer de moeite! Elbow is voor mij als Coldplay, maar dan ‘in het echt’; iets rauwer, minder toegankelijk misschien. Een 11 op 10!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content