In de backstage van ‘Zomer 2006’ (ma-do omstreeks 22.00 – één) neemt Axl Peleman zelden een blad voor de mond. Hoe hoog draagt hij eerlijkheid in het vaandel?

Je krijgt te veel wisselgeld in de winkel. Geef je dat terug?

Altijd. Een winkelier is doorgaans een kleine zelfstandige, net als ik. Als er op het einde van de dag te weinig in de kas zit, moet die dat uit eigen zak betalen. En ik weet dat het niet tof is als de rekeningen niet kloppen. En het is altijd leuk om te zien hoe die mensen aangenaam verrast zijn als je iets eerlijk teruggeeft.

Is mijn gat niet te dik in deze rok? Antwoord je daar eerlijk op?

Als een kleedje mijn vrouw niet flatteert dan zal ik haar dat eerlijk zeggen, dat weet ze. Maar ik ben geen boer, ik zeg zeker niet vlakaf dat het kleedje haar dik maakt. Ik zal dan eerder zeggen dat ze er slanker uitziet in een ander. Maar mensen weten ondertussen dat ze moeten oppassen als ze mij om een eerlijke mening vragen. Vooral collega-artiesten hebben het er wel eens moeilijk mee. Eerlijk zijn kan soms kwetsen.

Als een vriend zijn partner bedriegt, vertel je het haar dan?

Ik zal mij niet bemoeien, want het zijn mijn zaken niet wat er in hun relatie gebeurt. Maar zolang hij haar niet vertelt wat hij gedaan heeft, wil ik met zo’n bedrieger geen uitstaans hebben. Je moet je verantwoordelijkheid nemen: als je niet durft toegeven dat je zo stom of zo zat bent geweest om op een ander te kruipen, dan wil ik daar niets mee te maken hebben. Mocht het mij overkomen, hoop ik ook dat mijn vrouw het respect zal opbrengen om het mij zelf te vertellen. Maar het zal sowieso het einde van de relatie betekenen.

Dis je een excuus op als je ergens te laat komt opdagen?

Ik ben geen excuus-mens. Ik probeer altijd vijf minuten vroeger te zijn, maar als ik te laat ben, zeg ik gewoon hoe het komt. Meestal is het omdat ik me dan overslapen heb. Da’s toch menselijk?

Durf je wel eens de belastingen te ontduiken?

Nee, want ik ben blij met ons huidige systeem. Oké, wij betalen veel, daar mag je wel eens over klagen, maar daardoor leven we in één van de meest welvarende landen. Natuurlijk ben ik er niet gelukkig mee dat met mijn belastingsgeld onder meer een extreemrechtse partij gefinancierd wordt. Maar dat is democratie. En met een groot deel van mijn geld worden wel goede dingen gedaan: wegen onderhouden, onderwijs voorzien, gehandicapten verzorgen… Het is zoals met ontwikkelingshulp: men klaagt ook wel eens dat het merendeel van dat geld niet aankomt. Maar als er van mijn tien euro twee terecht komen bij een arme mens, dan heeft hij aan die twee euro veel meer dan ik aan mijn tien.

Illegaal muziek of films downloaden doe je wellicht niet. Is de situatie minder dramatisch dan een paar jaar geleden?

Dankzij iTunes, het beste idee in de muziek sinds een kwarteeuw, is het verbeterd. Zelf heb ik nooit gedownload omdat de kwaliteit van een mp3 nog altijd minder is dan een cd. Maar ik heb mijn bedenkingen bij het begrip ‘illegaal’. Vroeger kopieerden wij massaal platen op cassettes en daar kraaide geen haan naar. Pas toen de technologie met rasse schreden vooruitging, heeft de muziekindustrie geoordeeld dat kopiëren illegaal is.

Volgens onze computer ben je eerlijk als goud. Maken mensen daar nooit misbruik van?

Nee, integendeel. Als men weet dat je recht in je schoenen staat, zullen ze je niet vlug betrekken in iets fouts. Het hangt ook allemaal samen, denk ik. Een man zal pas jaloers zijn en z’n vrouw van overspel verdenken als hij zelf iets op zijn kerfstok heeft. Hoewel ik zowat een atheïst ben, hecht ik veel belang aan de christelijke waarde: behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden, met respect. Je moet jezelf recht in de ogen kunnen kijken.

Hoe goed ben je in bed, met welke filmster heb je het meest gemeen, wat voor type seriemoordenaar schuilt er in je? Op het internet wemelt het van de persoonlijkheidstests – ook wel blogthings genoemd – die aan de hand van een gericht kruisverhoor nagaan hoe het met je ziel is gesteld. In X-Ray onderwerpen we wekelijks een mediafiguur aan zo’n alternatieve psychoanalyse.

DOOR HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content