MICROSOFT LOST DE HOGE VERWACHTINGEN OVER DE NIEUWE XBOX VOLLEDIG IN.

www.xbox.com

Op 2 december komt in ons land de nieuwe spelconsole van Microsoft op de markt, maar – u kent ons – wij konden op voorhand al eens dollen met de Xbox 360 om te zien of de hoge verwachtingen terecht zijn.

Alleen al als pure spelconsole is de Xbox 360 een prachtbeest. De kast zelf oogt vrij bescheiden, maar is erg stijlvol. Binnenin is de Xbox 360 een ware krachtpatser. Je ziet meteen de kracht en grafische mogelijkheden van de console als je enkele spelletjes speelt die Microsoft voor zijn nieuwe Xbox heeft laten ontwikkelen. Bij racespellen zie je een realistische omgeving met een publiek dat echt reageert op wat er voor zijn neus gebeurt, en bij andere spellen een decor dat zich razendsnel opbouwt en verbluffend veel details vertoont.

Het online-aspect is hier nog belangrijker dan bij de eerste console. Xbox Live, zoals de online-dienst heet, biedt voor Xbox 360-gebruikers flink wat meer. Het grootste voordeel is misschien wel dat je nu meer volgens je profiel kan kiezen met wie je eventueel samenspeelt, zodat echte pro’s zich niet meer met beginners moeten vervelen.

De Xbox 360 wil heel uitdrukkelijk niet alleen een pure spelconsole zijn, maar een toestel waar de hele familie plezier aan kan beleven. Daarom zet ze enkele stapjes in de richting van een home entertainment-centrum. De console kan cd’s of dvd’s afspelen, en op de optionele harde schijf kan je spelprofielen én muziek bewaren die je met de lezer zelf in WMA-formaat omzet. Je kan ook via een USB-verbinding een USB-geheugenstaaf, MP3-speler of fotoapparaat aansluiten.

Wie een (draadloos) netwerkje in huis heeft, kan de Xbox 360 contact laten leggen met een computer met Windows XP in dat netwerk. Op die manier kan je foto’s bekijken of liedjes beluisteren die op die computer staan. Ook video behoort tot de mogelijkheden, maar dan moet je wel Windows Media Center Edition hebben op de computer in kwestie. Waarom men muziek én foto’s wel via een gewone Windows XP mogelijk maakt maar video niet, is wat ons betreft een vreemde marketingkronkel. Ook storend is dat je geen muziekbestanden van je computer kan kopiëren naar de harde schijf van de Xbox 360, of omgekeerd.

Handige jongens zullen deze beperkingen ongetwijfeld weten te omzeilen, maar echte spelfanaten hoeven zeker niet zo lang te wachten, want de Xbox 360 blijft in de eerste plaats een spelkanon eerste klas. De andere mogelijkheden zijn leuk meegenomen, maar wie de multimediatoepassingen het belangrijkst vindt, kan beter een oplossing kopen die vooral daar voor bedoeld is. De basisversie, Core System, zonder harde schijf, kost 299 euro, de Xbox 360 zelf 399 euro.

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content