Menig politicus meent dat een verschijning in ‘De Laatste Show’ (ma tot do, omstreeks 22.00 – één) zijn carrière kan maken of kraken. Hoe machtig is nieuwbakken presentatrice Frieda Van Wijck dan wel niet?

Is succes volgens jou een kwestie van talent of geluk?

Succes dank je toch vooral aan jezelf. Maar timing is ook niet onbelangrijk. Ik heb wel het geluk gehad dat ze mij een paar keer op het juiste moment voor iets gevraagd hebben. Zo ben ik Paul Jacobs dankbaar dat hij me columns deed schrijven, of Mark Uytterhoeven dat hij me in Alles kan beter vroeg, of Piet Van Roe dat hij me heeft weggeplukt bij de Wereldomroep om voor één te gaan werken. Maar dan komt wel het moment dat je jezelf moet bewijzen.

Durf je op je gezicht te gaan?

Ik probeer het te vermijden, maar dat wil nu ook weer niet zeggen dat ik me laat verlammen door faalangst. Het pijnlijkste wat me bij m’n eerste Laatste Show zou kunnen overkomen, is een blackout, al heb ik natuurlijk mijn papieren om op terug te vallen. Nee, een gast die niet wil antwoorden lijkt me nog het pijnlijkste.

Kies je heel bewust je doelen uit, en bereik je die dan ook?

Ik zal wel een vaag omschreven doel hebben, maar dat is dan eerder onbewust. Het is wel zo dat ik altijd uitkom bij hetgeen ik in gedachten had, al is dat geen expliciet doel. Zo heb ik nooit gedacht: De Laatste Show, dat is iets wat ik wel zou willen doen. Maar nu ik ermee bezig ben, merk ik dat ik het bijzonder graag doe. Of ik als talkshowhost voorbeelden heb? Goh, ik zou graag een mix zijn van Mies Bouwman en Mae West, maar dan zonder het seksuele innuendo van die laatste misschien. Dat zou op mijn leeftijd maar belachelijk overkomen.

Ben je goed in het meedelen van slecht nieuws?

Ik vrees van wel. Ik ben nogal rechtuit, zodat mensen niet moeten twijfelen aan de eerlijkheid van mijn mening. Maar ik ben niet te beroerd om te luisteren naar een ander zijn mening, en er ook rekening mee te houden. Naast hard werken, is die houding een van de goede dingen aan Woestijnvis. Maar iemand meedelen dat hij nog maar twee dagen te leven heeft, zou ik toch ook liever niet doen. Ik denk dat ik gewoon niets zou zeggen.

Hoe groot is je wilskracht?

Wilskracht is iets wat ik heel belangrijk vind. Anders kom je er niet, hé. Als je echt iets wil, ben je er mentaal de hele tijd mee bezig en doe je dat met alle enthousiasme. Al heb ik ook wel momenten met minder wilskracht gehad, wanneer ik wat op mijn werk was uitgekeken. Bijvoorbeeld bepaalde periodes op de nieuwsdienst, waar je in een ploegensysteem werkt. Ik ben dan een heel jaar in avondonderwijs economie gaan studeren, maar statistiek en moderne wiskunde waren me er te veel aan, en ik heb net voor de examens afgehaakt. Ik ben nu wel geen Paul D’Hoore, maar ik volg het economisch nieuws nog steeds met iets meer interesse dan gemiddeld.

Ben je nog goed op de hoogte van het nieuws?

Dagelijks lees ik zowat alle Vlaamse kranten, en La Dernière Heure. Ik lees gewoon graag kranten, al wil ik ook weten hoe het met de wereld gaat. Daarom vind ik het jammer dat ik het tijdens De Laatste Show zal moeten stellen met het laatavondjournaal, waar doorgaans de lekkere brokken al uit zijn.

Pieter De Crem zal het nooit geloven, maar je machtscoëfficiënt bedraagt amper 32 procent. Onze computer geeft je de raad wat minder aan jezelf te twijfelen.

Oelalala, da’s niet zo’n goeie uitslag. (lacht) Ach, ik vind dat iedereen vroeg of laat wel eens aan zichzelf mag twijfelen. Maar misschien doe je dat best niet als je aan de macht wil blijven. Trouwens, Ik denk niet dat De Laatste Show mensen kraakt. Als dat gebeurt, hebben ze dat eerder aan zichzelf te danken. Van mij hoeven ze het alleszins niet te vrezen, iemand kraken ligt niet in mijn aard. En je computer moet zich niet te veel zorgen maken, hoor. Ik ben best tevreden met mezelf. (glimlacht)

Hoe machtig bent u? Ga het na op www.blogthings.com/howpowerfulareyouquiz

DOOR HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content