‘Over leven’ (zo, 21.55 – Canvas,) probeert vanaf deze week Koen Fillet en vijf anderen klaar te stomen voor de marathon van New York. Mocht Fillet een echte New Yorker zijn, in welk deel van the Big Apple zou hij dan het best gedijen?

Welke bezienswaardigheden van New York wil je zeker bezoeken? Of zal je zo geconcentreerd zijn op de marathon dat je daar nauwelijks oog voor hebt?

Tijdens het lopen zal New York mij wellicht compleet ontgaan. Maar we gaan vijf dagen en aangezien ik nog nooit in die stad ben geweest, hoop ik zo veel mogelijk te zien. Ik wil zeker naar Central Park. Ik heb net een reisgids van New York gekocht en toen ik de kaart zag, ben ik echt geschrokken dat Central Park zo groot is. Er lopen zelfs snelwegen doorheen!

Als je in een grote stad bent, duik je dan meteen in de boekenwinkeltjes of zoek je eerder de decadente winkelstraten op?

Ik ben niet zo’n reiziger, maar als ik in het buitenland in een stad kom, kan ik er nooit aan weerstaan om van die kleine boekenwinkeltjes binnen te stappen. Onlangs nog in Italië, al blijft het doorgaans enkel bij snuisteren. Ik kom dan steeds ongelukkig buiten omdat ik tal van interessante boeken heb gezien, die dan toch maar wijselijk laat staan omdat ik geen woord Italiaans begrijp.

Hoe zou je jouw ideale levensstijl omschrijven: hardwerkende Vlaming, eeuwige student of bohemien?

Doe mij maar de bohemien. Als je voor de radio werkt, zet je door de onregelmatige uren wel min of meer je studentenbestaan verder. Alleen gaat dat voor mij niet op omdat ik er zo’n dramatische schoolcarrière heb opzitten. Ik heb zoveel dingen niet tot een goed einde gebracht dat het bijna lachwekkend wordt. Maar goed, ik heb een gezin dus ik kan het mij niet permitteren om ergens onder een brug te gaan leven.

Laat je je in New York straks verleiden tot een vette hap fastfood of ga je chic dineren?

Ik weet uit ervaring dat eten iets is dat we altijd uit het oog verliezen als we op vakantie zijn. Wanneer het avond wordt, beseffen we dat we nog niets voorzien hebben en trekken we naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Om vervolgens vast te stellen dat we weeral vergeten zijn een mes mee te brengen om de kaas te snijden. New Yorkse fastfood is vanwege mijn marathonprogramma uit den boze. Eigenlijk tel ik wel af naar 6 november, de dag dat mijn strenge regime er op zit. Ik heb vooral chocolade gemist. Maar toch twijfel ik eraan om mij meteen op allerlei ongezond eten te storten. Het zou toch zonde zijn, nu ik dat ranke lijf heb.

Hoe zou je het liefst carrière maken in the city that never sleeps: als artiest of als genadeloze yup in Wall Street?

Ik ben een gerateerde gitarist dus ga ik zonder verpinken voor het artiestenbestaan. Jarenlang heb ik elke dag gitaar gespeeld, maar een tijd geleden heb ik bepaald dat iedereen vroeg of laat zijn ambities in evenwicht moet brengen met wat hij kan. Geen gitaar meer voor mij dus. Alhoewel, ze zijn nog niet naar de zolder verhuisd, ze staan nog altijd in de woonkamer. Het wringt toch… Ik betrap me er nog vaak op dat ik zit te dagdromen over optreden. Het risico bestaat dus zeker dat ik tijdens mijn midlifecrisis opnieuw naar de gitaar grijp.

Volgens onze berekeningen hoor je thuis in de alternatieve buurt East Village. Je bent kunstzinnig, een punker, een trendsetter. Herkenbaar?

Als puber ben ik nog punker geweest, maar dan wel een brave. Mijn moeder zag dat niet zo zitten. Een ‘broske’ mocht nog net, maar een veiligheidsspeld door mijn oor was er al te veel aan. (lacht) Dat ik als kunstzinnig en trendsettend uit deze test kom, ligt wellicht aan mijn werkomgeving. Maar ik beloof dat ik in New York het Guggenheim zal bezoeken, al is het maar om eens een gebouw van Frank Lloyd Wright gezien te hebben.

Waar leeft uw innerlijke New Yorker? Ga het na op www.blogthings.com/whereshouldyourinnernewyorkerlivequiz

DOOR HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content