De Nederlandse humorist Arjan Ederveen ziet ’30 Minuten’, een van zijn beste reeksen, vereeuwigd op dvd. Omdat Ederveen de meest gestoorde personages bedenkt, zochten wij uit welke mentale aandoening het best bij hem past.

Met welke eigenschap zou je jezelf het liefst omschrijven: origineel, fantasierijk of intens?

Eerder origineel dan fantasierijk. Kijk, fantasie heb ik van mezelf al in overvloed. Dat is een gave waar ik niet veel voor moet doen. Daarom vind ik origineel zijn belangrijker. Daar moet ik mijn fantasie bij aanwenden om iets nieuws te bedenken. En vernieuwen, daar gaat het mij toch iedere keer echt om.

Wat vind je het vreselijkst: leven in een strikte hiërarchie of ergens helemaal alleen voor staan?

Ik zou het meest moeite hebben met hiërarchie omdat ik erg gesteld ben op mijn vrijheid. Die heb ik heel lang bij de VPRO gekregen. Zeker in het begin, toen had je een idee, je legde het even uit en je kreeg te horen ‘oké, maak maar’. Zo is het helaas nergens meer. Zo van die types die de slaaf zijn van hun eigen regels vind ik heerlijk om te parodiëren. Al kan ik op zulke mensen ook wel jaloers zijn als ze oprecht gelukkig zijn in hun minder avontuurlijk leven. En al bij al doen regels de samenleving functioneren, ook ik leg mezelf deadlines op om mijn werk af te krijgen.

Als je in een dip zit, hoe pak je dat dan aan?

Wat een moeilijke kutvragen. Alsof je bij de psychiater zit. Als ik mij depressief voel, dan blijf ik in bed liggen met mijn kussen over mijn hoofd. Na een paar dagen vind ik dan weer houvast aan andere dingen. Ik ga dan met de hond lopen, leer de dingen te relativeren en ga fluitend verder. Of ik om depressieve mensen kan lachen? Hangt ervan af waar ze mee zitten, al vind ik het gemakkelijker om te lachen met mensen die gelukkig zijn. Iemand die alles positief vindt, is toch zo ergerlijk. Ik laat zo iemand dan net het omgekeerde overkomen, dat is humor.

Hoe ziet de ideale relatie eruit?

Ook hier vind ik vrijheid heel belangrijk. Je mag elkaar niet te veel beperkingen opleggen en om dat te doen, moet je elkaar vertrouwen. Daar komt het in een relatie toch op aan? Al vind ik het ook belangrijk een partner te hebben die me inspireert en verrijkt, daarom kies je ook iemand. Niets zo triest als mensen die trouwen omdat ze denken dat het zo hoort en dat je daardoor gelukkig wordt. Trouw nooit voor je veertigste, je moet elkaar toch eerst leren kennen.

Hoe ben je op je best?

Nieuwsgierigheid vind ik een mooie eigenschap. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest, ik kan in de tuin rondlopen en mij verwonderen. Daar zie je hoe de wereld in elkaar zit: natuurkunde, wetenschap, geologie. Je moet jezelf stimuleren om uit het gewone dagelijkse leven te blijven leren. Wat me op m’n vijftigste nog altijd aardig lukt.

En op je slechtst?

Doe dan maar agressief en onzeker. Dat laatste kan heel erg aan je vreten. Ik heb dat vaak heel erg, juist bij mijn werk. Ik heb het iedere keer moeilijk als ik aan een nieuwe tekst begin. Hoe vaak ik die dan niet door het raam zou keilen. En agressief, tja… Ik merk van mezelf dat ik soms echt op zoek ga naar ruzie, gewoon om mij af te reageren. Da’s eigenlijk heel menselijk. Ik vind niet dat we nu in een agressievere tijd leven dan vroeger. Er zal altijd oorlog zijn, het zit nu eenmaal in de mens.

Je zou wel eens kunnen lijden aan een theatrale persoonlijkheidsstoornis, wat de Britten ‘histrionic’ noemen.

Dat kan kloppen, anders was ik geen acteur geworden, hè? Ik zoek inderdaad graag de aandacht op. Het is natuurlijk moeilijk om zoiets tegenover jezelf toe te geven. Maar eenmaal je het hebt benoemd, kan je er beter mee omgaan. Weet je, zelfs al was ik tuinman geworden dan nog zou ik graag op zijn tijd horen wat voor een goeie tuinman ik wel ben. Het is voor mij belangrijk om te horen dat ik goed ben in wat ik doe.

DOOR HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content