Geena Lisa wakkert als presentatrice van ‘Fata Morgana’ (vanaf 11/6, zo 20.40 – één) weer wekelijks de samenhorigheid in Vlaanderen aan. We toetsten haar eigen sociale betrokkenheid met de test ‘Hoe egoïstisch ben jij?’.

Als je een gesprek begint, gaat het dan over jezelf of over diegene met wie je praat?

Als ik net iets heb meegemaakt waar ik enthousiast over ben, dan kan ik blijven vertellen en vertellen. En dan onderbreken vrienden mij wel eens met ‘dat klinkt allemaal wel heel plezant, Geena, maar wij waren er wel niet bij’. Terecht, ik stoor mij er ook aan als iemand te veel over zichzelf bezig is.

Leen je gemakkelijk iets uit?

Ik doe niets anders dan uitlenen. Het probleem is dat je na een tijd niet meer weet aan wie je iets geleend hebt. En omgekeerd, van wie ik zelf iets ontleend heb. Hoe vaak heb ik al niet meegemaakt dat ik thuis een boek vind en me afvraag: ‘Oei, van wie was dat nu weer?’ Alleen van mijn favoriete jeans moeten ze afblijven – hij zou achteraf niet goed meer kunnen zitten.

Komen mensen vaak met hun problemen bij jou aankloppen?

Ik ben bijna professioneel bemiddelaarster. Ik heb ook wel de mensenkennis om dat goed te doen. Bijvoorbeeld door ruziënde mensen te wijzen op elkaars sterktes in plaats van de zwaktes waar ze zich dan op blindstaren. Al moet je ook kunnen zeggen dat het beter is er een punt achter te zetten, als ze dat niet willen inzien.

Durf je wel eens iemand een dienst te weigeren omdat je weet dat je er niets voor terugkrijgt?

Je geeft om te geven, niet om te krijgen. Daar draait mijn maag echt van om: als je bijvoorbeeld samenlegt voor een cadeau en iemand minder wil geven want de jarige zou dat voor hem of haar ook niet doen. (gromt) Mensen die iets voor mij doen in de veronderstelling er automatisch iets voor terug te krijgen, keren trouwens ook van een kale reis terug.

Overleven planten en huisdieren bij jou?

Ai, met planten heb ik toch al enkele steken laten vallen. Ik geef ze te veel of te weinig water. Zelfs kropjes sla in de tuin willen niet lukken. Ik ben opgegroeid met een hond, maar we halen er nu bewust geen in huis. We zijn te vaak weg, en een hond is meer dan een zacht velletje om tegenaan te liggen wanneer je er zin in hebt.

Laat jij je rommel achter zodat iemand anders hem moet opruimen?

Eerder omgekeerd: ik kán geen rommel laten liggen, dus ruim ik voortdurend op. Maar tegelijk moet ik aan mijn kinderen, twee gepatenteerde sloddervossen, duidelijk maken dat mama niet het slaafje is. Niet evident want ik zie veel meer rommel dan zij.

Wordt jou wel eens verweten dat je egoïstisch bent?

Zelden. Onlangs kreeg ik wel het verwijt arrogant te zijn. Iemand nam het mij kwalijk dat ik ervandoor ben gegaan op het hoogtepunt van een feestje. Ik had er gewoon genoeg van omdat ik tegen wil en dank het middelpunt van de belangstelling was. Dan moet ik echt ontsnappen.

Durf je manipuleren om je zin te krijgen?

Als ik mijn gelijk wil halen, zal ik eerder proberen te overtuigen met argumenten. Al durf ik wel eens druk uitoefenen als ik dat verantwoord vind. Ik weet niet of dat manipuleren is. Om een bepaald resultaat te bereiken, moet je de dingen op een zekere manier aanpakken. Dat is het leven, daar moet je wat mee kunnen spelen.

De computer kent je 42 procent op de egoïsme-schaal toe: je bent evenwichtig en in staat tot compromissen, maar je laat niemand over je heen lopen.

Hmm, een fijn resultaat. Voor mij begint egoïsme bij het moment dat je iets doet om er vooral zelf beter van te worden. Die beschrijving die erop volgt vind ik de juiste manier om in het leven te staan: met je voeten stevig erin, zodat je overeind blijft.

Test jezelf: ga naar www.blogthings.com/howselfishareyouquiz

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content