21.35 NED3 (de gewone reeks is nog elke weekdag te zien om 19.00)

WROETEN: DE NACHTSPECIAL

De schoffeljunk. We zijn benieuwd of het woord zal opduiken in de volgende editie van de Dikke van Dale. Het neologisme is bedacht door Arjan Ederveen, die het onlangs voor het eerst gebruikte in zijn satirische tuinprogramma Wroeten. In die reeks vertelde Ederveen in de afgelopen weken hoe hij samen met een ecologisch expert en een tuinman een heemtuin voor vergeten groenten is begonnen en een natuurwinkeltje op poten heeft gezet. Al vlug kreeg de man het bezoek van heel diverse winkelgasten, zoals een club homo’s of een kippenfokker die zijn kippen eens uit wil laten logeren. In de tweede aflevering kwam er een reclasseringsambtenaar langs die hem een van zijn ‘klanten’ aan de hand wou doen om wat te helpen in de tuin, wat bij Ederveen de woorden ontlokte: ‘Maar denk je wel aan zo’n type junk die ook wat doet? Geen seriemoordenaar hé?’ Een schoffeljunk, met andere woorden. Voor de mensen die Wroeten bij de eerste passage hebben gemist, brengt VPRO in oktober drie specials opnieuw op het scherm, telkens op vrijdag. De zender begint met De Nachtspecial, waarin Ederveen in de gaten houdt wat er allemaal in de tuin gebeurt als wij slapen.

Het zou overigens voor Ederveen niet de eerste keer zijn dat een van zijn bedenksels een staande uitdrukking wordt in de Nederlandse taal. Zijn bekendste geesteskind is ‘Altijd van je afsnijden’, de goede raad die hij als Peter van de Pood iedere week meegaf in de compleet absurde knutselparodie Kreatief met Kurk. Die serie is onlangs op dvd verschenen.

Acda en De Munnik: Trilogie Theaterprogramma van het duo Acda en De Munnik, in Vlaanderen vooral bekend om hun hitje Niet of Nooit Geweest (20.50 Ned3) Desperate Housewives Een van de grote winnaars op de Emmy Awards, en dat is verdiend, want Desperate Housewives blijft met voorsprong de beste serie die de laatste jaren op de openbare zender te zien was (22.05 één) QI Nieuw seizoen van deze onderhoudende quiz gepresenteerd door Stephen Fry, waarin de kandidaten extra punten krijgen als hun antwoord ook ‘interessant’ is (23.00 BBC2) Bon Jovi: Live from London Registratie van een concert van de Amerikaanse poedelrockgroep in Londen. (0.05 VT4)

Murder by Numbers * Barbet Schroeder, VS 2002. In de jaren twintig pleegden twee jonge mannen een moord met als enig motief de kick van het moorden zelf. Onder anderen Alfred Hitchcock, Richard Fleischer en Tom Kalin lieten zich door die zaak inspireren. Ook Schroeder – Barfly en La virgen de los sicarios blijven zijn beste films – grijpt in deze routineuze en stereotype psychologische thriller terug naar die fameuze moordzaak. Sandra Bullock is de cop van dienst. (21.10 – Kanaaltwee) Sudden Death (0) Peter Hyams, VS 1995. Tijdens de play-offs van de hockeycup in Pittsburgh worden de toeschouwers door een meestercrimineel gegijzeld. Hij heeft het stadion met explosieven ondermijnd. Gelukkig schiet Jean-Claude Van Damme ter hulp om alvast de menselijke schade te beperken. ‘Die Hard op ijs’, riep de pers over deze ondermaatse variant, waarin nationale spierbundeltrots Van Damme zelfs kickbokst met een reuzenpinguïn. (20.25- VT4)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content