Een vrouw die letterlijk tot op het bot gaat, zo kan je Kathy Reichs (58) wel noemen. De Canadees-Amerikaanse snijdt beroepshalve in lijken en schrijft daarover spannende boeken. Reichs is een forensisch antropologe, een bottenspecialist in dienst van het gerecht. Ze wordt ter hulp geroepen als lijken ernstig verminkt zijn door brand bijvoorbeeld of als ze te oud zijn voor een gewone autopsie. Zo was ze op Ground Zero om mee te helpen bij de identificatie van de slachtoffers, getuigde ze in Rwanda voor het VN-tribunaal dat de genocide behandelde en werkte ze in Guatemala toen daar massagraven ontdekt werden. De tv-serie Bones, waaraan Reichs meewerkte als producer, is losjes gebaseerd op haar leven en werk.
Reichs publiceerde haar eerste thriller Déjà Dead tien jaar geleden. Haar heldin en alter ego Temperance (Tempe) Brennan moet het lijk van een jonge vrouw onderzoeken, dat over diverse plastic zakken verdeeld gevonden wordt het in het centrum van Montréal. Als er nog meer vrouwenlichamen opduiken vermoedt Tempe een seriemoordenaar, maar haar collega’s denken daar anders over. Haar debuut, dat goed ontvangen werd, was nogal koel, maar al vlug kregen de personages in Reichs’ thrillers meer persoonlijkheid, en werden ze minder clichématig en warmer. Deadly Secrets ( Fatale keuze, 2000) is daarvan een mooi voorbeeld. Het verhaal draait om een oorlog tussen motorbendes, waarbij twee leden zichzelf opgeblazen hebben. Het kan Tempe allemaal weinig schelen wat ze elkaar aandoen, tot een kind bij een vuurgevecht per ongeluk wordt neergeschoten en ze echt betrokken raakt.
Veel van de misdaadromans, zeker de eerste, zijn gebaseerd op echte feiten. Zo ook G rave Secrets ( Fatale geheimen, 2002) waarin Tempe gevraagd wordt te helpen bij het opgraven van slachtoffers van de burgeroorlog in Guatemala. Meteen na haar aankomst wordt ze geconfronteerd met nog meer gruwel. Vier meisjes zijn vermist, onder wie de dochter van de ambassadeur van Canada. De complexe plot zit perfect in elkaar en Reichs staat duidelijk aan de goede kant, maar over het leven en de problemen van Guatemala kom je weinig te weten.
Drie jaar geleden startte Reichs met de Bones-serie. Cross Bones ( Begraven beenderen) speelt voor het grootste stuk in Israël en doet (hebben ze het geraamte van Jezus Christus gevonden?) al te zeer aan Dan Brown en De Da Vinci Code denken. Beter is Break No Bones ( Gebroken, 2007) waarin Reichs het heeft over internationale orgaanhandel. Privé krijgt Brennan het moeilijk als zowel haar ex als haar nieuwe partner haar samen hulp bieden. Een literaire prijs zal Reichs met haar thrillers niet in de wacht slepen. Maar wie van een goed verteld verhaal houdt en wat wetenschappelijke uitleg over het verschil tussen katten- en hondenhaar niet schuwt, zit wel goed.
Bones is elke dinsdag om 22.05 te zien op 2BE; het tweede seizoen is net uit op dvd (20th Century Fox). Reichs’ thrillers verschijnen in het Nederlands bij De Boekerij.
Fred Braeckman
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier