Kruistocht in cyberspace – ‘World of Warcraft’-junkies, het is zover: het Dark Portal staat wijd voor u open.

PC Blizzard / Vivendi Gameplay: 9 l Grafiek: 8 l Geluid: 8,5

De afkorting ‘MMORPG’ staat voor ‘ Massive Multiplayer Online Role Playing Game’, en in het geval van World of Warcraft mag u dat ‘massive multiplayer’zeer letterlijk nemen: meer dan 8 miljoen maandelijks abonnementsgeld betalende spelers wist deze game in de twee jaar sinds zijn lancering al te bekoren. Samen bevolken ze een onlinewereld waar ze elkaar naar het leven staan, samen monsters afslachten, jagen op buit, allerhande queestes voltooien en ruilhandel drijven. Het ultieme doel: opklimmen naar een hoger level teneinde je online persona of avatar te laten uitgroeien tot een alsmaar prominentere aanwezigheid in deze virtuele gemeenschap.

Een verslavende formule, mag blijken uit het opmerkelijk kleine aantal spelers dat reeds afhaakte. En met The Burning Crusade, de eerste officiële uitbreiding, krijgt de World of Warcraft-junkie de nieuwe dosis waar hij naar hunkerde. Zo kan hij nu eindelijk doorheen het Dark Portal stappen om de gigantisch uitgestrekte nieuwe speeltuin erachter te verkennen. Of hij nu op monsters wil inhakken of andere spelers middels een vuurbalspreuk tot barbecuevlees herleiden, er is aan alle speelstijlen gedacht. Daarbovenop krijg je nog twee nieuwe rassen (de robuuste Dranei en de ietwat ziekelijke doch geaffecteerde blood elves), een nieuw beroep ( jewelcrafting) en nieuwe, gevleugelde transportdieren die de spelers via een hoger level en met veel virtueel goud naar anders onbereikbare lokaties kunnen brengen.

Het levelplafond wordt van 60 naar 70 getild en er wordt gefluisterd dat het klaren van deze tien bijkomende stappen net zoveel tijd zou kosten als de hele calvarie naar level 60. Verder werden nog een hele rits ‘instances’ toegevoegd. Deze gevechtsintensieve queestes vereisten voorheen een goed uitgebalanceerd bataljon van tientallen spelers, maar nu kun je er ook aan beginnen met een makkelijker op te trommelen vijf- of tiental manschappen.

Het is waar dat er inmiddels mooier ogende concurrenten op de markt zijn, en dat de weergave van World of Warcraft gedateerd begint te raken. Maar een absurd gedetailleerde doch lege speelwereld is nog steeds geen concurrentie voor passioneel spelplezier. Acht miljoen gamers kunnen geen ongelijk hebben.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content