Vanaf 11 juni, elke weekdag om 20.20 in Sporza op Canvas

Vanaf 12 juli, elke weekdag om 21.40 in Sporza op Canvas

U vindt dat het voor u al een drukke sportzomer wordt, met eerst het langverwachte WK voetbal in Zuid-Afrika en dan de jaarlijkse Tour de France? Karl Vannieuwkerke moet dat hele zootje nog gepresenteerd krijgen ook. Vanaf vrijdag 11 juni is hij op post met WK 2010, dat niet alleen steeds de derde match van de dag uitzendt, maar ook vooraf, tijdens de rust én na afloop het slagveld bekijkt. Aansluitend vervult hij een maand later trouw – en wat graag – zijn plicht als hoofd van de tafel in Tour 2010 – Vive Le Vélo. ‘Ik ben nu eenmaal een sportbeest.’

Vlaanderen kent jou vooral als wielercommentator – en als begenadigd amateurrenner natuurlijk. Heb je ook iets met voetbal?

Karl Vannieuwkerke: Misschien meer dan je denkt. Deze winter heb ik al de Europa League gepresenteerd en in 1998 heb ik het WK al eens gepresenteerd. Bovendien heb ik járen zelf voetbal gespeeld, tot in vierde klasse toe. De laatste jaren heb ik me misschien meer op de koers geconcentreerd, maar ik ben zeker geen vakidioot. Trouwens, ik ben nog Belgisch vicekampioen geweest in de discipline cyclobal, waarbij je van op een fiets met een bal technisch manoeuvreert en goals moet scoren. Het beste van de twee werelden dus.

Bloedt je wielerhart toch niet een beetje nu ‘Tour 2010’ de eerste dagen van de Ronde van Frankrijk plaats moet ruimen voor de finaleweek van de wereldbeker voetbal?

Vannieuwkerke: De schade blijft beperkt, hoor. (Lacht) Vanaf 3 juli sluit WK 2010 elke dag af met een Tourjournaal. Bovendien wil het toeval dat er de twee dagen waarop de Tour in België aankomt, zondag 4 en maandag 5 juli, geen matchen zijn op het WK voetbal en dat we dus al een Vive Le Vélo kunnen maken. En op donderdag 8 en vrijdag 9 juli, eveneens twee rustdagen op de wereldbeker, brengen we een Tourprogramma vanuit Brussel.

Tot onze scha en schande is België er dit jaar wéér niet bij op het WK voetbal. Zal je onze landgenoten nog wel warm krijgen voor de wereldbeker?

Vannieuwkerke: De interesse is groot, wees gerust. Dat de matchen op gunstige uren worden uitgezonden, is natuurlijk ook een voordeel. Neem de Olympische Spelen van Athene: de Belgen hebben het daar pas de laatste drie dagen echt goed gedaan, maar de belangstelling was tevoren al heel groot. Belgen kijken sowieso graag voetbal: de wedstrijden van Brazilië zullen wel druk gevolgd worden, net als die van Nederland.

In de Tour hebben we wel enkele Belgen rondrijden. Mogen we van hen grootse dingen verwachten?

Vannieuwkerke: Goh, ik denk dat we bij Tom Boonen op niet veel meer dan ritwinst kunnen hopen. Als het superspurt-talent Mark Cavendish in dezelfde vorm als vorig jaar verkeert, vrees ik dat Boonen niet echt meedoet voor de groene trui. Van Jurgen Vandenbroeck mogen we al heel blij zijn als hij in de top tien geraakt, dat zou een mooie prestatie zijn. En als Stijn Devolder in extremis toch nog gaat – al is de kans klein – zal het ook enkel voor een etappe zijn, niet voor het klassement.

En anders zijn er nog altijd de schandalen waarop we ons kunnen verheugen, niet?

Vannieuwkerke: Dat kun je nooit voorspellen hé. Ik ga niet naïef doen over doping: topsporters zullen altijd tot aan de grens gaan, en sommigen er spijtig genoeg ook over. Dat geldt niet alleen voor wielrenners, maar voor álle sporters. Trouwens, het voetbal heeft ook zijn schandalen gehad. Als Franck Ribéry door veel geld te betalen voor seks met een minderjarig hoertje zijn WK in het gedrang brengt, is dat voor ons ook nieuws. Als hij veel geld betaalt voor seks met een meerderjarig hoertje, dan is hij gewoon een onnozelaar.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content