In de voorbije drie jaar zijn in de belangrijkste televisielanden ongeveer 5000 nieuwe formats geïntroduceerd in verschillende genres. De organisatie van de televisiebeurs selecteerde uit de jongste projecten vijf nieuwe programma’s die volgens haar een mooie toekomst tegemoet gaan. Omdat haar keuze vooral door zakelijke motieven werd geleid, voegen wij er onze selectie aan toe.

De selectie van MIPtv

Camera Café

Dagelijkse sitcom annex sketchshow van zeven minuten, nu te zien op de Franse zender M6. Uitgangspunt: wat kan je zoal beleven als je een webcam plaatst in de koffiemachine van een bedrijf? Gefilmd met één camera, met herkenbare personages en een verrassende pointe. Doet sterk denken aan Vaneigens, het vroegere addendum van Man Bijt Hond.

The Tunnel (Indovina Chi Viene A Cena)

Mix van reality-programma en gameshow die vorig jaar op Rai2 in première ging. Uitgangspunt: wat als de verloofde van uw zoon of dochter een ster blijkt te zijn? Met verborgen camera’s worden de reacties van de ouders geregistreerd bij de eerste kennismakingsavond. De locatie: een villa die via een tunnel in verbinding staat met een televisiestudio, vanwaaruit het hele gebeuren gestuurd wordt naar een ‘spannende’ ontknoping. Hebben we dit al eens eerder gezien? Wij niet, maar Will Tura wel.

Le Quiz

Eerste voorbeeld van een nieuwe generatie interactieve formats voor digitale televisie. Een quiz van amper vier minuten met de kijker als enige kandidaat. Antwoorden moet via de afstandsbediening. Het aantrekkelijke van het format zijn de cynische toon, de visuele effecten (met split screen-toepassing) en de stevige beat die de rotvaart accentueert. Of we dit al eens eerder gezien hebben? Kunt u zich misschien een digitale tv permitteren?

Masters of Combat

Spectaculair spelprogramma van de makers van Robot Wars, die zich lieten inspireren door de film Crouching Tiger, Hidden Dragon. Sport en drama in één: twee gespecialiseerde teams nemen het tegen elkaar op in verschillende disciplines van de martial arts. Met een wervelende regie als surplus. Nu al te zien op BBC, en een wereldwijd succes met een massa verslaafde fans die op www.mastersofcombat.com een community hebben gevormd.

The Player (Il protagonista)

Reality-drama geïnspireerd op de films The Truman Show en The Game. Een onwetend slachtoffer wordt geregisseerd in het drama van zijn eigen leven. De makers schuwen geen enkel effect: passionele affaires, ontvoeringen, industriële geheimen, politie-interventies… alles kan gefaket worden. Compleet over the top, dus. Momenteel in opnames voor Italia 1.

Onze selectie

Perlasca

Italiaanse miniserie die qua thematiek sterk aan Spielbergs Schindler’s List doet denken. Eveneens gebaseerd op een waar gebeurd verhaal: een Spaans ambassadeur in Rome redde honderden joden uit de handen van de nazi’s. Schitterend geregisseerd door Alberto Negrini. Eén minpunt: de weekmakende muziek van Ennio Morricone, ooit zijn tijd ver vooruit, nu hopeloos achterop.

The Junkies

Oorspronkelijk een webcomedy over drie losers met een drugsprobleem, nu klaar voor een televisieadaptatie. Tenminste, als de centen gevonden worden om dertien afleveringen te financieren. Kan geen probleem zijn: een van de hoofdrolspelers noemt het zelf ‘Friends on smack’, refererend naar de succesvolle Amerikaanse reeks.

Goya – Crazy Like A Genius

Prima BBC-documentaire over de Spaanse schilder, met de fascinerende Australische kunstkenner Robert Hughes als host. Chronologisch opgebouwd en ingenieus in beeld gebracht (met in de fotografie referenties naar de kleurschakeringen in Goya’s schilderkunst), waardoor je als kijker geen seconde de aandacht verliest. Helaas heeft geen enkele Vlaamse zender nog ruimte voor kunstdocumentaires.

PopIdol

Uit nieuwsgierigheid, want deze talentenshow brak in het Verenigd Koninkrijk alle records. ‘This isn’t good television, this is perfect television’, schreef een gerespecteerd recensent in The Daily Mirror. Liever dan zomaar variété te brengen, exploiteerden de makers alle mogelijke manieren om drama in het concept te integreren. Binnenkort op VTM.

Hook, Line and Stiletto

Just for fun, want dit is eigenlijk een bloot format: drie bikini-babes in volle zee met een vislijn tussen de benen, en een oude visser aan hun zij om uitleg te geven bij al het schoons dat ze uit de oceaan opdiepen. Ideaal voor VTM, want eenvoudigweg te adapteren in Groene Vingers: Birgit Van Mol, Ingrid De Putter en Kathleen Strubbe in bikini, op de schoot bij Mark Demesmaeker, ruikend aan zijn versgeplukte bloemetjes? De camera’s moesten al draaien!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content