‘The Oprah Winfrey Show’ in vijf legendarische momenten.

1988 Een potteke vet

Diet dreams come true: zo heette de aflevering waarin de presentatrice na vier maanden diëten haar nieuw figuurtje kwam showen. Eerst liet ze een wagentje binnenrollen met daarop een dikke dertig kilo dierlijk vet (symbool voor het gewicht dat ze was kwijtgespeeld), daarna trok ze een nauwsluitende jeans aan. Na afloop van de uitzending kreeg de fabrikant van het dieetdrankje dat de presentatrice had gebruikt meer dan één miljoen telefoontjes binnen. Een uitgehongerde Oprah sloeg daarentegen meteen weer aan het eten: twee dagen later kon ze al niet meer in haar jeans, na een paar jaar was ze weer een tiental kilo zwaarder en sindsdien gaat haar gewicht op en neer. Eind 2005 noemde Winfrey haar crashdieet zelf ‘mijn grootste vergissing’.

1993 The King en The Queen

De grootste namen uit de showbizz komen bij Oprah langs, om er te vertellen over hun privéleven. Zo lichtten zowel Nicole Kidman als Tom Cruise hun scheiding toe in de talkshow en gaven Arnold Schwarzenegger en Maria Shriver bij Winfrey hun eerste interview nadat de acteur had bekendgemaakt dat hij gouverneur wou worden. Maar de grootste (en vreemdste) vogel was toch Michael Jackson. Na twee maanden onderhandelen mocht Oprah in 1993 naar Neverland, waar ze van de popster – die toen al bijna tien jaar geen interviews meer had gegeven – een uitgebreide rondleiding kreeg. Winfrey mocht alles vragen, zo werd vooraf vastgelegd in een contract (waarin overigens ook stond dat ze niet verplicht was om de zanger ‘The King op Pop’ te noemen) en Jacksons ongelukkige jeugd, gewelddadige vader en gezondheidsproblemen kwamen dan ook allemaal aan bod. Het interview was bedoeld om alle bizarre verhalen over ‘Wacko Jacko’ de kop in te drukken, maar het effect zal miniem geweest zijn: een paar maanden later werd Jackson immers voor de eerste keer beschuldigd van kindermisbruik.

1996 Dolle veehouders

Als in Groot-Brittannië de dollekoeienziekte uitbreekt, nodigt Oprah Winfrey een expert uit om de situatie in de VS toe te lichten. Nadat die heeft verteld hoe dierlijke karkassen worden vermalen tot veevoeder, zegt de presentatrice: ‘Vanaf nu eet ik nooit nog een hamburger.’ De National Cattleman’s Beef Association kan er niet mee lachen en spant een proces aan tegen Winfrey, op basis van een Texaanse wet die het strafbaar maakt om ‘minachtende opmerkingen te maken over voedselproducten’. De veehouders eisen een schadevergoeding van 11 miljoen dollar. In 1998 wuift een rechter hun aanklacht weg.

2004 Autosalon

Voor een publiciteitsstunt heeft Oprah Winfrey nooit haar hand omgedraaid, maar wat ze in september 2004 bij de start van het nieuwe seizoen klaarspeelt, slaat alles. Elf willekeurige vrouwen uit het publiek mogen op het podium komen en ontvangen de sleutel van een gloednieuwe wagen. Daarna krijgen alle andere toeschouwers een doosje, waarvan één nóg een sleutel bevat. Al snel blijkt echter dat er in élk doosje een sleutel zit: Oprah deelt die dag 276 auto’s uit (totale waarde: 7 miljoen dollar). De presentatrice betaalde het grapje niet zelf: fabrikant Pontiac had haar de wagens gegeven, ter promotie van het nieuwe model.

2005 Zonder Cruise Control

Toen Tom Cruise in mei van vorig jaar te gast was om zijn nieuwste verovering Katie Holmes voor te stellen, ging hij helemaal door het lint. Hij begon te roepen, klom op de zetels en leek op een bepaald moment de presentatrice bijna te wurgen. ‘You’re gone’, was het enige wat Oprah Winfrey nog kon uitbrengen. Veel van haar kijkers waren het met haar eens, want sindsdien is de populariteit van Cruise gekelderd. Een Amerikaans tijdschrift vroeg onlangs aan zijn lezers met wie ze het minst van al een weekend zouden willen gaan kamperen: Cruise werd eerste, met een riante voorsprong op Saddam Hoessein.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content